Očekivano, vijest o hapšenju izazvala je reakcije političkih aktera u zemlji. Reakcije su od toga da je hapšenje pokušaj državnog udara do toga da pravosudne institucije treba pustiti da rade svoj posao.

Hapšenje premijera Fadila Novalića stranka demokratske akcije naziva pokušajem državnog udara. Poručuju da Tužilaštvo nije pokrenulo istrage u brojnim aferama čiji su nosioci kadrovi HDZ-a i SNSD-a.

“SDA je od početka tražila da pravosuđe hitno i temeljito istraži ovaj slučaj, ali je Tužilaštvo pokazalo da nema taj cilj. Od samog početka selektivnim objavama prikupljene dokumentacije i dokaza Tužilaštvo je pokazalo da im je jedina namjera diskreditirati premijera FBiH i po svaku cijenu ga uvući u aferu”, ističu iz ove stranke.

Ključna stvar koja jasno dokazuje ovu tvrdnju, kako dodaju, desila se kada su iz istrage izostavljeni svi nebošnjački kadrovi, odnosno kadrovi HDZ-a – zamjenica premijera i komandantica Federalnog štaba CZ, ministar zdravstva i direktor Zavoda za javno zdravstvo, koji su direktno učestvovali u proceduri nabavke.

“Ovdje je riječ o dobro smišljenoj i koordiniranoj akciji, sa svim elementima državnog udara, čiji je jedini cilj da se eliminišu premijer i SDA, odnosno bošnjački faktor, te da HDZ preuzme kontrolu unutar Vlade i nad životom ljudi u Federaciji”, navode iz SDA.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović uvjeren je da će se privođenje premijera Novalića pokazati potpuno neopravdanim. Dodaje da se radi o nastavku udara na Bošnjake koje je počelo imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

I predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uvjeren je da Novalić nije učestvovao u kriminalnim aktivnostima.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da pravosudne institucije treba pustiti da rade svoj posao.

“Pravosudne institucije treba pustiti da rade svoj posao, pa tako i kada je riječ u vezi sa slučajem “Respiratori” u Federaciji BiH, kako bi što prije završile tu priču”, rekao je Dodik.

Reagirao je i čan Predsjedništva BiH Željko Komšić, kaže da ga sve ovo podsjeća na predratnu aferu “Agrokomerc”.

“Političke posljedice po cijelu BiH, ne samo Federaciju BiH bit će ogromne, kao što je to bila i afera Agrokomerc u ono vrijeme. Nažalost, posljedice te predratne afere su bile pogubne po zemlju”, kazao je Komšić.

Ministar sigurnosti BiH i lider SBB-a Fahrudin Radončić kaže da je afera “Respiratori” jedna užasna korupcijska stvar koja se dogodila u najemotivnijim trenutku po BiH, a to je pandemija.

Oglasilo se i Predsjedništvo HNS-a. Kako je saopšteno nakon sjednice, pozdravili su napore pravosudnih i policijskih institucija u aferama koje potresaju Federaciju BiH i konkretne poteze kojima javnost svjedoči u posljednja 24 sata nakon uhićenja glavnih osumnjičenih u aferi „Respirator“. Navode – pravna država, poštivanje Ustava i zakonskih propisa nema i ne smije imati alternativu. Cijeli proces mora doživjeti svoj konačan pravni i sudski epilog, a pojedinci odgovarati.