Stavovi Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira manje-više su poznati bh. političarima. Sada je pred njima da krenu u reformske procese i ispunjavanje ključnih prioriteta na europskom putu. Iako su reforme teža zadaća, raduje činjenica da su političari u Federaciji barem u nečemu suglasni – pozdravljaju dolazak novog visokog predstavnika. Možemo se nadati da će njegov dolazak podstaknuti i njihov rad.

Kako se i očekivalo Upravni odbor PIK-a pozdravio je imenovanje Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH. Nadaju se da će osigurati dosljednu provedbu Općeg okvirnog sporazuma za mir. Za SDA, poznato je, ovakva odluka je pohvalna, te vjeruju da će Šmit imati veću podršku međunarodnih partnera kako bi ispunio svoja očekivanja.

Čelnici HDZ-a BiH bez želje da komentiraju poruke PIK-a, ali i potvrdu imenovanja Šmita za novog visokog predstavnika.

No, oglasilo se rukovodstvo Naše stranke. Obratili su se ambasadorima PIK-a. Pozivaju ih, kako kažu, da prestanu davati legitimitet nacionalistima. Navode da su svjesni da međunarodni partneri nemaju političke volje za uklanjanjem visokopozicioniranih državnih dužnosnika, ali ako nemaju namjeru upotrebljavati bonske ovlasti, onima koji koče procese u BiH, ne trebaju pružati nove šanse. Promjena prakse je neophodna i nadaju se takvom djelovanju novog predstavnika u BiH, poručili su iz Naše stranke.

Da bi se politička klima relaksirala, ambasadori PIK-a očekuju saradnju između svih nivoa vlasti u BiH. Možemo se nadati da je ova godina prekretnica ka uspostavi i jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije, što je i ključni dio procesa pristupanja EU.