Razvijanje čitateljske kulture i navika učenika osnovnih škola Tuzlanskog kantona naziv je višegodišnjeg projekta čija realizacija je u tijeku u osnovnim školama.

Ovo je najveći poslijeratni projekat nabavke knjiga u Tuzlanskom Kantonu. Učenicima je omogućen bogatiji fond, a nastavnicima i obuka.

Da je razvoj tehnologije doprinio potiskivanju čitateljske navike, suglasni su i brojni nastavnici. Kako bi potaknuli učenike na što češće čitanje, Rotary klub iz Tuzle i Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona realiziraju višegodišnji projekt koji omogućava obogaćivanje fonda knjižnicau svim osnovnim školama. Realizacija je u završnoj fazi, a osim knjiga, podrazumijeva i aktivnosti s ciljem motiviranja učenika.

ERMINA RADONČIĆ, nastavnica u Osnovnoj školi „Tušanj“, Tuzla

Skupa s učenicima devetih razreda, roditelji su imali radionicu na kojoj su zajedno čitali lektiru, što je izazvalo jedno oduševljenje iz razloga što su se promijenile uloge. Znači sad su učenicima kod kuće diktirali čitaj, zašto ne čitaš, ostavi mobitel i tako.

MELIKA SULJAGIĆ, nastavnica u Osnovnoj školi „Teočak“

Ono što smo najbolje uradili jest taj dio motivacije. Na primjer, u mojoj školi sve te aktivnosti trebalo je imenovati, pa smo dali ime tom školskom projektu „Čitam i rastem“. Predstavili smo ga roditeljima. Uradili smo anketu među učenicima, nastavnicima i roditeljima.

Na taj način, zaposlenici su saznali i što učenici vole i žele čitati. Projekt podrazumijeva i formiranje ili reorganiziranje postojećih školskih čitateljskih kutaka.

MARIO ZOVKO, Rotary klub Tuzla

S ovom trećom godinom projekta ćemo podijeliti knjige u zadnjih 30 škola koje su ostale. Znači ukupno će 88 škola u TK dobiti po 200 lektirnih naslova. Pored toga, bit će izvršena edukacija nastavnika materinskog jezika.

AZRA MUJKANOVIĆ, Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona

Ako u razvijanju čitateljske kulture ne uspijemo osigurati ono osnovno, što kažu da djeca u rukama imaju knjige, ako ne uspijemo uključiti nastavnike da svojim dodatnim idejama razvijaju ideju projekta, onda normalno da ne možemo govoriti o razvijanju čitateljske kulture.

Projekt, vrijednosti 130.000 eura, financira Rotary klub iz Beča. Sudionici navode da su već vidljivi pozitivni efekti, podsjećajući da razvijanju čitateljske kulture djece uveliko doprinose i roditelji.