Direktor Razvojne agencije Republike Srpske Marinko Đukić uručio je danas u Banjaluci sertifikate za 11 novih edukovanih mentora, koji će stečenim znanjem doprinijeti da mala i srednja preduzeća u RS unaprijede poslovanje.

Mentori su edukaciju završili u okviru druge faze projekta “Uspostavljanje i promocija mentoring usluga malih i srednjih preduzeća u zemljama zapadnog Balkana”, u kojem učestvuju Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, BiH, uz podršku japanske Agencije za međunarodnu saradnju.

Đukić je naveo da će mentori u preduzećima koja su se javila na mentorski poziv za korištenje mentoring usluge napraviti presjek stanja, utvrditi probleme, te predložiti rješenja.

“Mentori će napraviti akcioni plan za prevazilaženje problema na koji saglasnost treba dati naša agencija, nakon čega će biti preduzeti koraci za prevazilaženje problema u poslovanju”, rekao je Đukić novinarima nakon dodjele sertifikata.

On je napomenuo da se na posljednji poziv za korištenje mentoring usluga javilo 26 preduzeća, od kojih je 16 prošlo sve potrebne procedure, te će im do januara biti pružena ova usluga.

Prema njegovim riječima, usluga mentoringa je besplatna, do sada ju je koristilo 38 preduzeća u RS, a obuku za mentore prošlo je 45 lica.

Nenad Milinković iz preduzeća “Milinković”, koje je koristilo usluge mentoringa, istakao je značaj ovih usluga u prepoznavanju problema, ali i pronalaženju rješenja u poslovanju.

“Mentor je prvo upoznao kako preduzeće funkcioniše, zatim utvrdio slabosti, nakon čega smo smanjili zalihe te bolje posložili proces proizvodnje, a mnogo su doprinijele i anonimne izjave radnika koje su nam pomogle da obratimo pažnju na stvari koje ponekad zanemarimo”, rekao je Milinković.

On je naveo da se ovo preduzeće bavi proizvodnjom proizvoda od drveta i pločastog namještaja, da ima oko 25 zaposlenih te da je više od 60 odsto proizvodnje orijentisano na izvoz.

Jedan od mentora koji su danas dobili sertifikat, Slađana Grujičić iz Srebrenice, izrazila je zadovoljstvo što je imala priliku da bude dio obuke prilagođene za početnike, odnosno za ljude bez ikakvog predznanja iz ove oblasti.

“Drago mi je što je ova obuka nastala u trenutku kada je porastao interes preduzeća za usluge mentoringa, koja će za opštinu iz koje dolazim biti veoma značajna jer do sada nismo imali ljude profilisane za pružanje ovih usluga”, rekla je Grujičićeva.