Brojne reakcije nakon sinoćnjeg govora Milorada Dodika i Dragana Čovića pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Tijekom obraćanja na onlajn konferenciji, lideri SNSD-a i HDZ-a najviše kritika uputili su na račun visokog predstavnika i ureda OHR-a.

Koliko ovaj potez na međunarodnoj sceni može donijeti promjene u Bosni i Hercegovini i utjecati na odnose u našoj zemlji?

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i dalje inzistira na gašenju Ureda visokog predstavnika u BiH. Dragan Čović smatra kako i dalje nema objektivnog izvješća o pravima sva tri naroda te da Hrvati ne uživaju punu konstitutivnost uz pokušaj dodatnog oduzimanja prava nakon izbora 2022. godine.

MILORAD DODIK, predsjedatelj Predsjedništva BiH

Republika Srpska hoće da nestane visoki predstavnik, 50 posto Federacije hoće da ode visoki predstavnik, na zajedničkom nivou dvije trećine političkih predstavnika hoće da nestane visoki predstavnik. Iznosi neistine i govori samo činjenice na bazi tapšanja ramena po Sarajevu, vjerujem zbog značajnih apanaža koje dobija zbog toga

DRAGAN ČOVIĆ, predsjednik HDZ-a BiH

Nema pravog razumjevanja problema, a onda nema ni adekvatnog pristupa za demokratsko sazrijevanje i samoodrživu perpektivu. Daytonski sporazum se tako narušava brojnim izazovima.

VALENTIN INZKO, visoki predstavnik u BiH

Nakon 25 godina, svjedoci smo da je sve teže ukinuti Daytonski mirovni sporazum, a sve institucije nastale tada su očuvale mir. Njihovo ukidanje bi uzrokovalo negativne politike.

Reakcije političkih dužnosnika Bosne i Hercegovine koje su uslijedile nisu na tragu uspostave dijaloga.

BAKIR IZETBEGOVIĆ, predsjednik SDA

Mi smo sinoć mogli čuti gospodina Čovića kako kaže da se odriče trećeg entiteta i bilo kakvih insinusacija u vezi s tim. A gospodina Dodika koji je bio vrlo agresivan i drzak koji je pokušao u svom stilu da razgovara sa svjetskim diplomatama je na kraju rekao da je spreman zajedno sa Valentinom Inzkom spreman otići zajedno i skinuti ploču Radovanu Karadžiću na Palama.

ŽELJKO KOMŠIĆ, član Predsjedništva BiH

Moj utisak je da su se obrukali.

Poznavatelji političkih prilika u Bosni i Hercegovini smatraju da posljednje obraćanje bh. dužnosnika pred Vijećem sigurnosti UN-a neće donijeti promjene. Ističu, Ured visokog predstavnika bit će i dalje dugoročna sudbina Bosne i Hercegovine.

ENVER KAZAZ, profesor na Filozofskom fakultetu UNSA-e

Dayton zbog onoga kako je konstuisan omogučio je različite oblike manipulacije, od Dodikovog prostakluga do Čovićevog uljuđenog licemjerstva, ali i do bošnjaštva Željka Komšića. U tom kontekstu mislim da će BiH nastaviti do kraja izbora bez šansi da riješi važne reformske procese koji su pred njom

RANKO MAVRAK, novinar

Ono što je donja crta u svemu tome je konstatacija koja je i jučer ponovljena, da utjecajne zapadne države podupiru ostanak Visokog predstavnika i mandat koji u ovom trenutku ima, doduše samo teorijski, ali ga može koristiti. Dakle zatvaranje OHR-a bez obzira na pojedina individualna stajališta pojedinih političkih stranaka, nije na dnevnom redu. A vjerovatno, kako sada stvari stoje, pod administracijom Joea Bidena neće biti na dnevnom redu još neko vrijeme

S druge strane, politički analitičar Miloš Šolaja smatra da je govorima Dodika i Čovića podvučena crvena linija politike koja treba donijeti određene promjene u unutarnjim odnosima BiH. Ističe, Ured Visokog predstavnika je anahrona institucija.

MILOŠ ŠOLAJA, analitičar

Ono što možemo ukratko zaključiti je da je iluzija da se i s ovakvim OHR-om i drugim organizacijama i njihovim međunarodnim prisustvom može očekivati da BiH ispuni neke uslove koji vode BiH prema Europskoj uniji, drugim integracijama i drugim procesima, jer nakon ovoliko godina neuspješnog funkcionisanja kancelarije Visokog predstavnika, zaista se mora postaviti i to pitanje.

Jedno od ključnih pitanja je ipak, koliko još dugo će zbog ovakvih političkih prilika ispaštati građani Bosne i Hercegovine.