Malezijske nevladine organizacije osudile su podršku francuskog predsjednika Emmanuela Macrona karikaturama poslanika Muhammeda kao i Macronove antiislamske izjave.

“Razočarani smo nedavnim izjavama predsjednika Francuske Macrona, koji svojom politikom cilja na islam i muslimane”, rekao je Mohd Azmi Abdul Hamid, predsjednik Savjetodavnog odbora Islamske organizacije Malezije (MAPIM).

Na izjavu Macrona da je “islam u krizi”, Azmi je odgovorio kako “nije islam taj koji je u krizi, već Francuska, i o tome se treba razgovarati”.

“Tolerisati napade i uvrede protiv religije nije sloboda izražavanja. Podržavanje antiislamskih karikatura opasan je potez. Pozivamo Macrona da odustane od ovog poteza, njegovi komentari o islamu potpuno su pogrešni. ‘Sloboda vrijeđanja islama’ ne bi trebala biti dio Francuske i francuskog naroda koji živi u harmoniji”, naveo je Azmi.

“Provociranje muslimana”

Šef malezijskog ogranka Inicijative bojkot Izraela za Palestinu (BDS) Nazari Ismail opisao je Macronovu politiku prema islamu kao veliku nesreću.

“Određene zabrane nošenja marame od strane predsjednika Macrona i njegovi komentari o islamu su ekstremistički. Francuska vlada ovom praksom pokušava isprovocirati muslimane”, smatra Ismail.

Macronova spremnost da dopusti protuislamske karikature predstavlja dopuštanje vrijeđanja poslanika Muhammeda, a to nema nikakve veze sa slobodom izražavanja i sekularizmom, dodao je Ismail.

“U zemlji s demokracijom zakon ne bi smio dopustiti takvo nešto. Macron je namjerno dopustio ove karikature”, rekao je Ismail.

Dodao je kako francuska administracija ne pokazuje uspješan primjer pristupa prema vjerskim zajednicama u zemlji, te im preporučio uzimanje primjera novozelandske premijerke Jacinde Ardern u tom pogledu.

Poziv malezijskim muslimanima na bojkot francuskih proizvoda

Predsjednik Malezijskog muslimanskog pokreta (ABIM) Mohammed Faisal Abdul Aziz uputio je poziv malezijskim muslimanima na bojkot francuskih proizvoda.

“Podržavamo pozive na bojkot upućene islamskom svijetu nakon što predsjednik Macron nije odustao od govora mržnje protiv muslimana i pozivamo malezijske muslimane da bojkotiraju francuske proizvode”, poručio je Abdul Aziz.

Naveo je kako se nada da će se u Francuskoj razviti atmosfera harmonije i solidarnosti između pripadnika različitih religija te dodao:

“Da bi se osiguralo suživot i socijalni mir, pripadnici svih religija moraju biti u dijalogu.”

Pakistanci podržavaju bojkot

Slične reakcije stižu i iz Pakistana, čiji građani također odgovaraju na pozive bojkota francuskih proizvoda zbog uvreda predsjednika te zemlje Macrona na račun poslanika Muhammeda, islama i muslimana.

Saccad Avan, poduzetnik u Karachiju, pozvao je sve pakistanske građane da bojkotuju francuske proizvode i na taj način oštro odgovore Francuzima.

On je kazao kako je važno da bojkot bude učinkovit i da Francuzi trebaju osjećati da izjave predsjednika Macrona vrijeđaju muslimane.

Nakon što je 16. oktobra u Francuskoj ubijen prosvjetni radnik koji je na časovima učenicima pokazao karikature koje su ismijavale poslanika Muhameda, a. s., Macron je iznio niz stavova čija su meta uglavnom bili islam i muslimani. Ove riječi i karikature s uvredama poslanika Muhameda istaknute na pojedinim objektima, izazvale su niz reakcija i protesta u islamskom svijetu.

U mnogim zemaljama, među kojima su Katar, Kuvajt, Alžir, Sudan, Palestina i Maroko, počeli su bojkoti farancuskih proizvoda. Pored toga, podsjetivši da je u Francuskoj prisutan bojkot turskih prozivoda, predsjednik Turske Erdogan turski narod je pozvao na bojkot francuskih proizvoda.