Izvještaj visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini pred Vijećem sigurnosti UN-a ponovo je polarizovao javnost u BiH. Dva člana državnog Predsjedništva, bošnjački i hrvatski, pozdravljaju stav da nema iscrtavanja nove mape BiH i pozivaju Incka da počne koristiti bonska ovlaštenja, dok Milorad Dodik ne odustaje od ranije iznesenih stavova.

Visoki predstavnik u BiH rekao je u izvještaju pred Savjetom bezbjednosti UN-a da pandemija virusa korona nastavlja otkrivati ozbiljnu disfunkcionalnost BiH. Naglasio je, ipak, da ne može i neće biti iscrtavanja nove mape, uz ocjenu da se pominjanje izraza “mirni razlaz” može tumačiti samo kao prijetnja. Osudio je političke lidere koji se fokusiraju na nacionalističke ciljeve, ali dva člana državnog Predsjedništva, bošnjački i hrvatski, danas poručuju da odgovornosti ne može biti amnestiran ni Valentin Incko.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ, član Predsjedništva BiH

Meni je žao što on nije oštriji u svojim izvještajima, odnosno, što ne koristi bonska ovlaštenja. Da je koristio bonska ovlaštenja, izvještaji mu danas ne bi ovako izgledali.

ŽELJKO KOMŠIĆ, član Predsjedništva BiH

Svi znamo, ako smo odrasli i iole racionalni, logični pametni… da to što predlaže, zahtjeva, zagovara Dodik i NSRS nije moguće.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva ponovio je da OHR nije potreban BiH, da je Valentin Incko na tom mjestu nelegitiman i nelegalan i da se trudi da sa platom od 25.000 evra opstane još koji mjesec.

MILORAD DODIK, predsjedavajući Predsjedništva BiH

Isključivo traži od Republike Srpske da slijedi reforme koje su protivne Dejtonskom sporazumu, na šta ne pristajemo. Incku je značajno šta kažu Amerika i EU, a ne šta kažemo mi. On nikada nije podnio izvještaj Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ništa novo nismo čuli ni od političkih lidera ni od visokog predstavnika u BiH, saglasni su analitičari, uz podsjećanje da su i svakodnevni problemi građana većinom stari dvije i po decenije.

ELVIR PADALOVIĆ, novinar

Ta pozicija zapravo odgovara i jednim i drugim. Dodiku da ojača poziciju pred biračkim tijelom, a OHR da kaže da se i kod njih nešto dešava, pa makar to bili višegodišnji isti izvještaji.

VOJISLAV SAVIĆ, politikolog

Jedino iznenađenje bilo bi da je Incko odstupio od svojih višegodišnjih unitarističkih stavova koje neskriveno zastupa od početka mandata. Sve drugo je očekivano.

Incko se u izvještaju, između ostalog, osvrnuo i na negiranje genocida, kao i na veličanje ratnih zločinaca. U tom kontekstu, pored Srba koje je kritikovao, pomenuo je Hrvate uz primjer iz Mostara od novembra prošle godine kada je organizovan komemorativni skup posvećen Slobodanu Praljku, te ukazao na skup podrške od januara ove godine Sakibu Mahmuljinu, bivšem komandantu Armije BiH osuđenom za ratne zločine nad Srbima.