Udruženje novinara Republike Srpske

Udruženje novinara Republike Srpske osudilo je prijetnje upućene novinarkama BHRT-a Gordani Dragutinović Mutić i Zorici Jorgić, nakon što su suspendirane do okončanja disciplinskog postupka, jer su Armiju Republike BiH nazvale takozvanom.

Generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića pozivaju da odustane, od kako navode, nagoviještenog kažnjavanja urednice Informativnog programa Jelene Radojević Kapor.

U Udruženju novinara Republike Srpske ističu i kako su posebice zabrinuti, jer su prijetnje novinarima BHRT-a, stigle u momentu kad nema ni nagovještaja kažnjavanja osoba koje su u siječnju prijetile direktorici BH Radija 1 Pejki Medić.

Uposlenici BHRT-a – bivši pripadnici Armije RBiH

Reagirali su i uposlenici BHRT-a, bivši pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, te djeca čiji su očevi bili pripadnici Armije RBiH.

Poručuju, Armija Republike BiH, nije bila “takozvana”, već jedina legitimna vojska u momentu agresije na BiH. To je činjenica koja se mora poštovati i o toj temi više nikada ne smije biti diskusija i kako navode, “namjernih” grešaka koje imaju za svrhu srozavanje imidža BHRT-a i nanošenja nesagledivih posljedica.

Insisitiraju da one koji su doprinijeli ovoj situaciji rukovodstvo BHRT-a sankcionira.