Sihronizovani stavovi i ohrabrujuće poruke- stigle su juče iz Brisela. ČlanoviPredsjedništva optimistični, zbog obećanja o kandidatskom statusu, ali inovih novčanih grantova Evropske unije. Odlučnost za napredak postoji- a da li će i ostati kada političari shvate da novac ide u paketu sa provođenjem reformi?

Ukratko, odnos Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

DRAŠKO AĆIMOVIĆ, bivši ambasador BiH u Bruxellesu

Sa jedne strane mi imamo stranu koja daje, ali i traži, a sa druge strane, imamo stranu koja traži, ali ne želi da daje.

Ono što Evropa traži, a moramo dati jesu jasni potezi koji vode ka provođenju reformi i preporuka iz mišljenja Evropske komisije. Zbog blokada i raznih političkih igri, malim koracima idemo ka tome. Pred nama velika zadaća i najveće prepreke; pitanja vladavine prava, Visoko sudsko i tužilačko vijeće, Zakon o javnim nabavkama, Izborni zakon. Sve su to stepenice do dobivanja kandidatskog statusa. Ali, optimistično je da znamo šta želimo.

ŠEFIK DŽAFEROVIĆ, predsjedavajući Predsjedništva BiH (28. 9. 2020)

Zatražit ćemo da bih dobije kandidatski staus najkasnije koncem ove godine ili eventualno na proljeće naredne godine.

Proljeće je možda kratak rok, ali šansa nam se nudi krajem decembra iduće godine, zbog samita o proširenju, na kojem bi naša zemlja mogla dobiti i konačan pečat za status.

MILORAD DODIK, član Predsjedništva BiH (SNSD)

To se do sada nije desilo, uvijek je to bilo nešto apstraktno , sada su rekli iduća godina, izvolite uradite , zajedno završite nekoliko pitanja i mi ćemo učiniti sve da dobijete status.

Zato je zanimljiv period pred nama. Da li će uslijediti rješavanje gorućih pitanja ili ćemo prokockati šansu za dobijanje statusa kao 2016. godine?

DRAŠKO AĆIMOVIĆ, bivši ambasador BiH u Bruxellesu

Vlastima je izuzetno neohodan novac u ovom momentu, ne žele se odreći ni jedne od svojih privilegija i morat će ići na određene reforme da bi to ispunili, koliko znam. Što se tiče kriminala i korupcije već se jedan određen broj zaštićenih svjedoka počeo javljati.

Za domaće anlitičare tokom jučerašnje posjete, osim sinhronizovanih stavova o evropskom putu, bilo je još iznenađenja.

DENIS ČARKADŽIĆ, stručnjak za evropske integracije

Drastična promjena stava Dodika kada je upitanju redosljed ispunjavanja prioriteta iz mišljenja, jer smo jasno čuli od Dodika Zakon o VSTV i javna uprava ,gdje je prvi put rekao da strane sudije neće biti na listi prioriteta jako dugo.

Iako nema jedinstva oko brojnih reformi, oko kreditnih zaduženja i raspodjele novca itekako ima. Opet smo evropskim zvaničnicima pokazali da tačno znamo šta želimo, a to je novac.

MILORAD DODIK, član Predsjedništva BiH (SNSD)

Pitali smo za 250 miliona ranije obećanih, traži se da se razgovara o nekim pitanjima vezano za provosuđe i implementaciju nekih mjera koje treba da se urade kao bi se odobrilo tih 250 miliona BiH kao paket pomoći povodom pandemije.

Vratili su se i sa informacijom da se narednog utorka očekuje predstavljanje ekonomskog investicionog plana za Zapadni Balkan. Riječ je o 9 milijaradi eura za svih 6 zemlja.Pokrivat će regionalne razvojne i infarstukturne projekte.

MARINA MAKSIMOVIĆ, dopisinica Tanjuga iz Bruxellesa

U pitanju su grantovi koje Balkan može da očekuje i priča se ovdje u EU da se naredni IPA fond više neće odnositi pojedinačno na svaku zemlju, neće svaka dobivati određeni broj sredstava, kao što je sada bio slučaj, već samo na osnovu predloženih projekata.

ADI ĆERIMAGIĆ, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost

Put ka EU i evropskom novcu i konkertnoj pomoći ide kroz institucije ,jačanje integriteta instutucija. Niko ne očekuje ni da sudstvo ni antikoruptivni elementi funkcioniraju u roku od par mjeseci.

Hoće li početi funkcionisati i hoće li planovi za budućnost prevagnuti u korist građana, bit će jasnije nakon što se svi partneri vide oči u oči, na domaćem terenu.