Reporteri BHT1 donose reakcije na presudu Stanišiću i Simatoviću. Naši reporteri su na terenu. U Sarajevu Lejla Čeljo, u Banjoj Luci Olga Urukalo-Desnica, u Beogradu Biljana Pekušić.

Nakon što je Pretresno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu osudilo nekadašnje čelnike Službe državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića na po 12 godina zatvora za učešće u ratnim zločinima, stigle su i prve reakcije na presudu iz udruženja svjedoka zločina i porodica žrtava u BiH.

Džaferović o presudi Stanišiću i Simatoviću: Očekujem veću kaznu u žalbenom postupku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je da današnja prvostepena presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću predstavlja samo djelić pravde za žrtve počinjenih zločina.

Čubrilović: Iz ugla rs se ne može biti zadovoljan

Gotovo bez rekacija na presudu u slučaju Stanišić- Simatović, barem do 19h. Ni prije samog izricanja presude, a ni poslije nije bilo uobičajenih izjava o očekivanjima, a potom i rekacijama na suđenje .

U telefonskom razgovoru predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da se presuda kretala u domenima onoga što smo do sada imali prilike vidjeti u haškim suđenjima i da se iz ugla RS ne može biti zadovoljan, naročito jer je presuda u prethodnom postupku bila oslobađajuća. Ne samo presudom nego i generalno, kako je rekao, takvom vrstom odnosa Suda prema ljudima koji su u to vrijeme bili uz srpski narod.

S druge strane potpredsjednik RS Ramiz Salkić smatra da je veoma važno da su Stanišić i Simatović osuđeni. S jedne strane zbog veze Srbije sa onim što se dešavalo u BiH jer se kako je rekao prvi put na takav način vojno-policijsko i političko rukovodstvo dovodi u kontekst sa zločinima u BiH.

Ocjene stručne javnosti je da je interesovanje i javnosti i politčkih elita manje u odnosu na presude visokopozicioniranim osobama iz RS kao što su Ratko Mladić i prethodno Radovan Karadžić što je i razumljivo. A razumljiv je i odnos javnosti koja je već pomalo zasićena takvom vrstom tema.

Beograd: Do 19h nije bilo reakcija zvaničnika

Rekacija zvaničnika Srbije do 19h nije bilo, ali je za javnost govorio branilac Franka Simatovića, advokat Mihajlo Bakrač.

On je kazao da nije zadovoljan osuđujućom presudom od 12 godina zatvora za svog branjenika jer je očekivao da će ponovo biti oslobođen, ali da je dobro što je 97 odsto optužnice ipak otpalo.

U izjavio da će se sigurno žaliti na presudu.

Plenković o presudi u Den Haagu: Pozdravljamo, ali ne možemo biti zadovoljni

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozdravio je presudu kojom su bivši srbijanski obavještajci Jovica Stanišić i Franko Simatović u Den Haagu osuđeni na 12 godina zatvora, no dodao da Hrvatska ne „može biti zadovoljna“ tom odlukom zbog uloge tog dvojca u „najstrašnijim zločinima“.