Odluka Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, kojom se najoštrije sankcionira Ujedinjena Srpska još zvanično nije stigla do lidera ove političke stranke, ali glasne polemike ne prestaju. Dok Stevandićev pravni tim tvrdi da je riječ o političkoj odluci, koja nije utemeljena na zakonu, oponenti vlasti i pojedini analitičari tvrde da je Centralna izborna komisija konačno počela raditi svoj posao. Konačnu riječ dat će Sud Bosne i Hercegovine.

ANA JAGAR, Središnje izborno povjerenstvo BiH

“Prijedlog je da se Ujedinjenoj Srpskoj poništi ovjera za učešće na lokalnim izborima, naredi uklanjanje spornog spota, a Nenad Stevandić kazni sa 10 000 KM.”

Jednoglasna odluka Centralne izborne komisije BiH i njeno obrazloženje, ni 24 časa poslije, zvaničnim putem nisu stgli do Ujedinjene Srpske, čiji pravni tim podsjeća da je riječ o hitnom postupku, u kojem žalba može da bude uložena u roku 2 dana, a Sud Bosne i Hercegovine će se izjasniti u roku 3 dana. Odluka CIK-a, prema njihovom mišljenju, utemeljena je na politici, a ne na pravu. Ne sumnjaju u konačan ishod.

NENAD STEVANDIĆ, predsjednik Ujedinjene Srpske

“Ne samo da ćemo pobijediti Sud, nego ćemo pobjediti i na izborima. I svugdje, gdje smo u koaliciji imaćemo gradonačelnika. Nadamo se da ćemo i sami imati gradonačelnike. Da nisu vidjeli koliko smo jaki ne bi nas ni kažnjavali.”

Stevandić za politički uticaj na Centralnu izbornu komisiju optužuje SDS, PDP, SDA i DF, a kao motiv navodi izborni rezultat u najvećem gradu RS. Odgovor je stigao iz PDP-a.

IGOR CRNADAK, dopredsjednik PDP-a

“Ja mislim da je Odluka CIK-a dobra. Da treba da djeluje preventivno. Da imamo poštenu kampanju konačno. Da niko nikom ne prijeti da neće dobiti penziju ako ne glasa i slično.”

No, za Centralnu izbornu komisiju BiH sporni spot nije objavljen u kampanji, podsjećaju iz Ujedinjene Srpske, uz napomenu da se član 7.3 državnog Izbornog zakona, na koji se CIK poziva, odnosi na djelovanje političkih subjekata u kampanji.

MILAN PETKOVIĆ, odvjetnik (Ujedinjena Srpska)

“S obzirom na to da Odluka nije utemeljena na zakonu, ona će i pasti, jer u Apelacionom vijeću Suda BiH sjede pravnici i sudije koji sude po zakonu, a ne političari.”

Konačnu riječ daće Sud Bosne i Hercegovine. Kakva god bude, pohvalna je činjenica da se CIK počeo baviti ponašanjem političkih subjekata u BiH, kaže analitičarka Tanja Topić iz Banjaluke.

TANJA TOPIĆ, analitičarka

“CIK je konačno počeo da radi svoj posao i političarima jasno stavio do znanja da njihovoj bahatosti neko jednom može reći „dosta je“. Da postoji jedna crvena linija koja se ne prelazi.”

SNSD i njegovi koalicioni partneti danas nisu odgovarali na pozive BHT-a, nakon što je lider najuticajnije političke partije u Republici Srpskoj Milorad Dodik najavio bojkot lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, ukoliko Ujedinjena Srpska i njen lider Nenad Stevandić budu kažnjeni zbog spota, koji jedni vide kao prmovisanje međunacionalne mržnje, a drugi kao podsjećanje na istorijska stradanja jednog naroda.