Na današnjoj sjednici kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dogovoren je sastav stalnih komisija, a sjednica Doma zakazana je za 20. decembar, izjavio je po završetku sjednice predsjedavajući Doma Dragan Čović.

On je rekao da će u 14 sati uslijediti sastanak sa predstavnicima međunarodnih organizacija, između ostalih i sa članovima Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Čović je naglasio kako ne vjeruje da će doći do zastoja u formiranju vlasti i poručio da će ona biti uspostavljena do Božića, 25. decembra. Prema njegovim riječima, ministar finansija u Vijeću ministara biće iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

Kada je u pitanju Vlada Federacije, Čović je kazao da se radi na reorganizaciji i ukidanju, kako je rekao, neustavnih ministarstava i imenovanju novih.

Zvizdić: Potvrda Vijeća ministara moguća na narednoj redovnoj sjednici

Okončana je i proširena sjednica Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PDPSBiH).

Kolegij Predstavničkog doma PSBiH
Foto: Melisa Teletović/BHRT

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić potvrdio je kako će se dnevnom redu sutrašnje hitne sjednice naći samo dvije tačke: imenovanje komisija i potvrđivanje mandatara Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije.

Zvizdić je rekao kako vjeruje da će sutra biti potvrđeno imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

“Poslije toga očekujemo da će procesi ići u skladu s predviđenim procedurama dostave imena za ministre, zamjenike ministara, procedure provjere koje će provesti Centralna izborna komisija BiH i SIPA, tako da do kraja ove godine očekujemo da ćemo biti u prilici da imenujemo kompletno Vijeće ministara BiH”, istaknuo je Zvizdić.


Prva naredna redovna sjednica Predstavničkog doma biće održana 18. decembra. Ako do tada budu dostavljeni svi podaci o kandidatima za ministre moguće je da će tada biti i potvrđeni, kazao je on.