Zemlje regiona snažno su pogođene koronavirusom u ovoj godini, kao i ostatak svijeta. Pored toga, Hrvatska će pamtiti dva jaka zemljotresa i ogromnu štetu. Crna Gora je cijelu godinu provela u litijama i borbi protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Srbiju su potresali protesti zbog najavljenog policijskog sata i mjera vezanih za koronavirus. Kosovo je ostalo bez premijera kad je Hašim Tači podnio ostavku zbog optužnice za ratne zločine. Sjeverna Makedonija dobila je zeleno svjetlo za predpristupne pregovore sa EU. Evo pregleda najvažnijih događaja po zemljama regiona u 2020. godini.

Hrvatska u 2020: Dva razorna zemljotresa i novi predsjednik Republike

Hrvatsku je 29.12. pogodio razoran zemljotres magnitude 6,3 stepena. Epicentar je bio u Petrinji, 40-ak kilometara nedaleko od Zagreba. Sedmoro ljudi je poginulo, na desetine povrijeđeno, a materijalna šteta je ogromna. Grad je razrušen, a skoro da nema objekta koji nije oštećen. Pomoć Petrinji i Hrvatskoj stiže sa svih strana, a tlo oko Petrinje i Siska se i dalje neprestano trese. Vlada Hrvatske proglasila je drugi januar za Dan žalosti za sve stradale u zemljotresu.

Foto: Anadolu Agency

Zoran Milanović je u drugom krugu predsjedničkih izbora održanih 5. januara pobijedio dotadašnju predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović. Time je Milanović postao 10. predsjednik Republike Hrvatske od proglašenja nezavisnosti početkom 1990-ih godina. Prvi krug predsjedničkih izbora u koje su prošli ovo dvoje održan je krajem 2019. Milanović je predsjedničku zakletvu položio i stupio na dužnost 18. februara.

Hrvatska - 25. godisnjica Oluje - Milanovic govor
Foto: vijesti.hrt.hr

Hrvatska je od 1. januara 2020. preuzela polugodišnje predsjedavanje Vijećem Evropske unije, koje je na svečan način obilježeno 15. januara. Tokom februara Rijeka je postala prvi hrvatski grad koji je dobio titulu Evropske prijestolnice kulture što je obilježeno različitim kulturnim performansima i predstavama pod zajedničkim imenom Luka različitosti.

Glavni grad Hrvatske Zagreb 22. marta ujutro pogodili su razorni zemljotresi. Najjači bio je magnitude 5,3 stepena po Richteru. Oštećene su mahom starije gređevine u gradskoj jezgri, južni toranj Zagrebačke katedrale, palata Sabora. Ozlijeđeno je nekoliko desetina osoba, a 15-godišnja djevojčica je smrtno stradala.

Foto: Stipe Majic – Anadolu Agency

Parlamentarni izbori za deseti saziv Sabora Republike Hrvatske su pod posebnim uvjetima zaštite od širenja koronavirusa održani 5. jula. Pobijedila je Hrvatska demokratska zajednica hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

U pucnjavi koja se dogodila 12. oktobra na Markovom trgu, na kojem se nalaze zgrade hrvatske Vlade i Sabora, teško je povrijeđen policajac.

Prvi put ove godine u Hrvatskoj je 18. novembar, Dan sjećanja za žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, obilježen kao državni praznik.

U Hrvatskoj je prvi slučaj zaraze koronavirusom potvrđen 25. februara. Zaraza se naglo počela širiti sa značajnim povećanjem smrtnih ishoda u septembru.

Crna Gora u 2020: Đukanović izgubio vlast, preminuo mitropolit Amfilohije

Godinu 2020. u Crnoj Gori obilježili su parlamentarni izbori na kojima je pobijedila opozicija. Izbori su održani 30. augusta, a pobjedu su odnijele opozocione stranke koje predvode Zdravko Krivokapić, Aleksa Bećić i Dritan Abazović. Uslijedile su konsultacije predsjednika Mile Đukanovića sa političkim strankama, mandat premijera povjeren je Krivokapiću. Vlada Crne Gore je izabrana 4. decembra na sjednici Skupštine. Usvojene su i izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, zakona koji je podigao na noge cijelu Crnug Goru u 2020.godini i dobrim dijelom bio presudan za Đukanovićev gubitak izbora.

Inače, 8. januara u Crnoj Gori je stupio na snagu Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica. Odredbama Zakona nezadovoljstvo su izrazili predstavnici Srpske pravoslavne crkve koji su od februara počeli sa održavanjem litija, s kojima su nastavili i tokom epidemioloških mjera, kao što je zabrana okupljanja, uvedenih zbog koronavirusa. Na prvom protestu u Podgorici 1. februara okupilo se oko 60 hiljada ljudi.

Podgorica litija, protesti

U Podgorici je od posljedica KOVID-19 umro Amfilohije, mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve. Sprovodu je 1. novembra prisustvovalo na hiljade ljudi. Pokopan je u kripti Katedrale vaskrsenja Kristovog u Podgorici.

Također, Crna Gora je u julu 2020. legalizirala istospolne brakove i postala 30. država u svijetu koja je na ovaj način riješila to pitanje.

Srbija u 2020.: Neredi i protesti zbog uvođenja policijskog sata, preminuo patrijarh Irinej

U Srbiji su 21. juna održani redovni izbori za Skupštinu Srbije i Skupštinu AP Vojvodine i lokalne samouprave na kojima je najveći broj glasova osvojila koalicija koju je predvodio aktuelni predsjednik Aleksandar Vučić.

Nekoliko mjeseci od izbora, 28. oktobra, izabrana je nova Vlada Srbije na čijem čelu je ostala premijerka Ana Brnabić.

Inače, prvi slučaj koronavirusa u Srbiji potvrđen je 6. marta, a već 15. marta predsjednik Aleksandar Vučić je proglasio vanredno stanje, koje je, pak, ukinuto 6. maja.

Vučić je 2. jula najavio nove mjere povodom sprečavanja širenja koronavirusa među kojima je i zatvaranje studentskih domova, došlo je do protesta studenata i brzog opovrgavanja mjera.

U Beogradu i drugim gradovima Srbije 7. jula počeli su protesti građana koji su trajali više dana, a inicirani su Vučićevom najavom policijskog sata.

Protest u Beogradu
Foto: Milos Miskov/Anadolija

Najviši predstavnici Srbije i Kosova su 4. septembra u Vašingtonu, u prisustvu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, potpisali ekonomski sporazum, čime je nakon dužeg zastoja učinjen novi korak ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Posljednji avion MiG-21 Vojske Srbije pao je 25. septembra kod Loznice, nedaleko od granice s BiH, smrtno su stradala dvojica pilota.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej umro je od posljedica KOVID-19, 20. novembra, zbog čega je Srbija proglasila trodnevnu žalost, ispraćaju prisustvovale hiljade ljudi, a sahranjen je u kripti Hrama sv. Save u Beogradu.

Irinej

Crna Gora i Srbija međusobno protjerale ambasadore 28. novembra. Srbija je naknadno povukla takvu odluku jednostrano.

Kosovo u 2020.: Ostavka Hašima Tačija. ukinute takse na proizvode iz Srbije i BiH

Događaje na Kosovu 2020. godine obilježila je ostavka predsjednika te zemlje Hašima Tačija zbog optužnice koja je protiv njega i grupe nekadašnjih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova podnijeta od Specijalizovanih tužilaštava u Hagu. Tači je ostavku podnio 5. novembra i zatim otputovao u Hag. Osim njega, za zločine tokom rata na Kosovu krajem 1990-ih godina optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi, Jakup Krasnići. Svi su se pred sudskim vijećem u Hagu izjasnili da nisu krivi.

Inače, Specijalno tužilaštvo u Hagu je 24. juna podiglo optužnice protiv Tačija, Veseljija i još osmorice kosovskih dužnosnika.

Na Kosovu je 25. marta premijeru Albinu Kurtiju koji je stupio na dužnost u januaru, izglasano nepovjerenje.

Kosovska Vlada je 1. aprila donijela odluku da ukine taksu od 100 posto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine i uvede recipročne trgovinske i političke mjere.

Za novog premijera Kosova 3. juna izabran je Abdulah Hoti. Vlada Kosova je potom ukinula recipročne mjere sa Srbijom, radi početka pregovora o daljoj normalizaciji odnosa održanih 27. juna.

Sjeverna Makedonija u 2020.: Zvanično članica NATO pakta, zeleno svjetlo za pristupne pregovore sa EU

Zajedno sa Albanijom, Sjeverna Makedonija je 24. marta 2020. godine konačno dobila zeleno svjetlo ministara za evropske poslove zemalja članica Evropske unije o otvaranju pristupnih pregovora.

Ova zemlja je, nakon niza provedenih reformi i ispunjavanja postavljenih uvjeta za euroatlantske i evropske integracije, 27. marta zvanično postala članica NATO pakta.

Poglavar Islamske vjerske zajednice Sjeverne Makedonije Sulejman Redžepi 27. maja smijenjen je po hitnom postupku jer je živio sa 50 godina mlađom ženom.

Od 13. do 15. jula u Sjevernoj Makedoniji održavani su prijevremeni parlamentarni izbori pod posebnim uvjetima zbog pandemije koronavirusa. Pobjedu na izborima odnijela je koalicija premijera Zorana Zaeva.