Sedmi regionalni forum o vladavini prava za jugoistočnu Evropu posvećen uticaju pandemije na ljudska prava bit će održan danas i sutra, a okupit će predstavnike Evropskog suda za ljudska prava, Vijeća Evrope i pravosudnih institucija iz sedam zemalja jugoistočne Evrope.

Zvanična tema ovogodišnjeg foruma je “Covid-19 i prava zaštićena Evropskom konvencijom o ljudskim pravima“.

Kako su saopćili organizatori, skup će pružiti priliku najeminentnijim evropskim pravnim stručnjacima da govore o prijetnjama ljudskim pravima koje su se pojavile tokom pandemije, te da daju rješenja za ove izazove.

Forum organizuju AIRE centar Program za Zapadni Balkan i Civil Rights Defenders, a podržali su ga Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, Vlada Kraljevine Švedske, Fondacija Konrad Adenauer i Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Holandije.

“Pandemija Covid-19 jedna je od najvećih globalnih kriza nakon Drugog svjetskog rata. Vlade iz cijelog svijeta su bile primorane poduzeti mjere kako bi ograničile opasnost po život i zdravlje građana. Međutim, zatvaranja sudova, škola, vjerskih institucija i ugostiteljskih objekata pokrenulo je pitanja prava na pravično suđenje, obrazovanje, slobodu vjeroispovijesti i mirno uživanje imovine, dok su ograničenja kretanja i okupljanja ometala prava na slobodu kretanja, izražavanja, udruživanja i slobodnih izbora”, navodi se u saopćenju AIRE Centra.

Centralnoj konferenciji, koja će biti održana u regionu Strazbura, prisustvovat će Robert Spano, predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, bivše i sadašnje sudije ovog suda te Dunja Mijatović, komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava.

Tokom pet sesija učesnici i učesnice će imati priliku razgovarati o pravima iz Evropske konvencije koja su pogođena pandemijom, njihovoj zaštiti te situaciji na zapadnom Balkanu.

Forum iz Strazbura bit će moguće pratiti uživo, uz obezbijeđen prevod, nakon registracije na linku: VIDEO

U isto vrijeme, predsjednici i sudije vrhovnih i ustavnih sudova iz sedam država jugoistočne Evrope okupit će se u nacionalnim radnim centrima u glavnim gradovima: Beogradu, Podgorici, Prištini, Sarajevu, Skoplju, Tirani i Zagrebu.

Oni će zajedno sa ombudsmanima, zastupnicima država pred sudom u Strazburu, predstavnicima pravosudnih centara, fakulteta, nevladinih organizacija i pravnim stručnjacima učestvovati u ovom događaju putem video linka, navodi se u saopćenju.