U sklopu 19 prekograničnih projekata bilo je više od 5.500 direktnih korisnika kroz 40 lokalnih projekata mladih u 33 općine, saopšteno je na press konferenciji na kojoj su prezentirani rezultati Zajedničkog regionalnog programa “Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije”.

Opći cilj tog dvogodišnjeg programa bio je stvaranje više prostora za konstruktivan dijalog između različitih zajednica te građana i izabranih predstavnika, promovirajući tako suživot, veće povjerenje i poštovanje različitosti.

Zajednički regionalni program “Dijalog za budućnost” implementirali su UNDP, UNICEF i UNESCO, uz podršku kancelarija Rezidentnih koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji, i uz finansijsku podršku Fonda Ujedinjenih nacija za izgradnju mira (PBF).

Kako je podsjetila rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera zajednički regionalni program je započeo sa implementacijom u januaru 2019. godine u okviru kojeg se radilo na izgradnji kapaciteta mladih, osnaživanju djevojčica i žena, osposobljavanju nastavnika, bibliotekara, novinara i urednika o medijskoj i informacijskoj pismenosti i objektivnom izvještavanju.

“Više od 1.500 osoba iz svi oblasti civilnog društva, akademija, predstavnika mladih, javnog sektora i administracije odredili su prioritete za socijalnu koheziju što je rezultiralo sa sedam tema i 19 prekograničnih grantova” istaknula je Nedera.

Uspjeli su, navela je, da prepoznaju važnost online povezivanja, ne samo u vrijeme krize.

“Kriza je također dovela do toga da se istakne koliko je važno kritičko razmišljanje i pismenost među medijima. Nama je jako drago da smo vidjeli koliko su mediji bili sposobni da sve ovo prate, u saradnji sa fakultetima i drugima. Svi napori koje smo poduzeli s našim partnerima, i uspjesi koji su uslijedili uprkos izazovima, pokazuju kolika je korist i koliko je moguće postići kada zajednički radimo i ulažemo napore”, izjavila je Nedera.

Svi napori, dodala je, koji su uloženi i uspjesi koji su uslijedili nakon toga uprkos svim izazovima uključujući i pandemiju koronavirusa pokazali su koliko je moguće postići kada se zajednički radi.

Jedan od korisnika programa bilo Udruženje “Naša djeca” Sarajevo, a predstavnica tog udruženja Saira Kustura kaže da joj je ovaj program omogućio da uče na inovativan i kreativan način što joj predstavlja zadovoljstvo posebno zbog pandemije u kojoj su mladi bili uskraćeni za brojne stvari.

Okupljeni govornici i predstavnici agencija UN-a, te učesnici prekograničnih projekata predstavili su danas ključne rezultate programa, iskustva krajnjih korisnika kroz realizirane projekte u okviru programa, kao i viziju budućnosti na osnovu ostvarenih rezultata.