U Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH u Mostaru nalaze se preostale količine cjepiva koje se čuvaju za docjepljivanje (oko 15 000 doza Sinovac cjepiva) kao i cjepiva koja su stigla u srijedu, 07.07.2021. godine i koja čekaju nalaz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, kako bi se mogla distribuirati prema kantonima. U pitanju je 100 000 doza cjepiva Sinopharm koje je donirala Mađarska i 4 680 doza cjepiva Pfizer-BioNTech iz programa EU4Health”, navodi se u reakciji v.d, direktora ZZJZFBiH Siniše Skočibušića.

“Federacija BiH je do četvrtka, 08.07.2021. godine zaprimila ukupno 428 354 doze cjepiva različitih proizvođača, kako putem mehanizma COVAX i EU4Health, tako i putem donacija Republike Srbije, Turske, Hrvatske, Kine, Malezije i Mađarske.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH do sada je distribuirao ukupno 288 597 doza cjepiva protiv COVID-19 prema kantonima, po unaprijed utvrđenom algoritmu raspodjele”, navodi se u reakciji v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniše Skočibušića.

Danas je u intervjuu “Jedan” ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio kako ima dosta neiskorištenih vakcina protiv Covid-19 u u magacinima:

„Imamo statističke podatke koji ukazuju na činjenicu da imamo dosta neiskorištenih vakcina u magacinima. Treba pitati ministricu Gudeljević šta zna o tome“, rekao je Staša Košarac.

Košarac pojašnjava kako su u Vijeću ministara informirani o tome, te da su vakcine u skladištima možda i zbog problema kampanje za imunizaciju.