Prema posljednjim informacijama broj prijavljenih za glasanje iz inostranstva iznosi preko 100.000, što pokazuje sve veću odgovornost bh. građana prema domovini, ali i njihovu želju da svojim učešćem u demokratskim procesima kreiraju budućnost lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Građanima izvan domovine su iskoristili svoje demokratsko pravo i do ponoći 1. septembra se registrovali za glasanje na Lokalnim izborima 15. novembra 2020. godine.

„Broj prijavljenih građana za glasanje putem pošte i u DKP-ima, značajan je iskorak u razvoju svijesti bh. građana o učešću na izborima, ali i u sazrijevanju odnosa prema domovini. Aktivnosti MVP-a kroz sastanke u ambasadama i konzulatima, na kojima su bh. građani iznosili svoje probleme i prijedloge, put je kojim se u budućnosti treba nastaviti graditi odnos prema našim državljanima u inostranstvu”, kazala je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo vanjskih poslova je ove godine prvi put formiralo Tim za podršku provedbi Lokalnih izbora, koji je u proteklih mjesec dana svakodnevno bio na usluzi bh. građanima, s ciljem bolje informiranosti i otklanjanja problema prilikom registracije.

.