Kalifornija i Teksas su zabilježili rekordan rast novih infekcija koronavirusom tokom prethodnog dana, pokazuju zvanični podaci, a Los Anđeles je izvijestio o “alarmantnom” povećanju zaraze u tom gradu, u kojem ima ukupno preko 100.000 slučajeva.

Los Anđeles je postao novi epicentar epidemije dok broj zaraženih i hospitalizovanih raste uprkos naređenjima guvernera Kalifornije Gevina Njusoma o zatvaranju barova i da građani nose maske u gotovo svim javnim prostorima.

Okružni direktor za javno zdravlje Barbara Ferer izjavila je da je neophodno da se odmah preduzme akcija za usporavanje širenja oboljenja Kovid-19, jer se može desiti da zdravstveni sistem postane preopterećen i da broj oboljelih i preminulih dodatno “skoči”.

Gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garseti saopštio je da će uslijediti velika pauza do ponovnog otvaranja bioskopa i ostalih zabavnih sadržaja na najvećem bioskopskom tržištu u SAD.

Lokalna uprava objavila je da će plaže ostati zatvorene tokom vikenda za Dan nezavisnosti i da će vatromet biti zabranjen.

U Kaliforniji je juče zabilježeno novih 7.418 slučajeva zaraze, a ukupno blizu 223.000. Okrug Los Anđelesa, sa populacijom od deset miliona ljudi, zabilježio je ukupno 100.000 slučajeva.

Kalifornija, Florida, Teksas i Arizona suočavaju se sa novim talasom infekcija nakon ublažavanja višesedmičnih mjera blokade javnog i privrednog života.

Broj zaraženih u Teksasu povećan je za 6.545, na blizu 160.000, što je, takođe, rekordan dnevni broj.

Na nivou čitavih SAD, tokom jučerašnjeg dana registrovano je preko 40.000 novih slučajeva zaraze, četvrti put u prethodnih pet dana.