Američko ministarstvo finansija saopštilo je da je budžetski deficit u junu iznosio 864 milijarde dolara, što je najveći mjesečni deficit u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Dosadašnji rekord iznosio je 738 milijardi, a zabilježen je u aprilu ove godine. Junski deficit federalnog budžeta veći je od većine godišnjih deficita u istoriji Amerike, navodi AP.

Nezabilježeno povećanje deficita rezultat je nekoliko programa pomoći posrnuloj ekonomiji tokom pandemije koronavirusa i znatno uvećanim izdacima za desetine miliona ljudi koji su ostali bez posla, kao i znatno umanjenim poreskim prihodima.

U saopštenju ministarstva finansija se navodi i da je budžetski deficit u prvih devet mjeseci ove fiskalne godine, koja je počela 1. oktobra, dostigao 2.740 milijardi dolara, što je takođe najviše u istoriji Amerike.

Kongresni Odbor za budžet je predvidjeo da će, zbog pandemije korone virusa, budžetski deficit u ovoj fiskalnoj godini dostići doskoro nevjerovatnih 3.700 milijardi dolara.

To će biti čak dva i po puta više od dosadašnjeg rekordnog godišnjeg budžetskog deficita, koji je iznosio 1.400 milijardi dolara, a zabilježen je 2009. godine, kada je država sanirala posljedice velike finansijske krize.