U sistemu Elektroprivrede Republike Srpske, u toku je preustroj distributivnih, a potom i proizvodnih preduzeća. Restrukturiranje energetskog sektora je u skladu s regulativom Energetske zajednice, a stvorit će, neminovno, višak radnika. Iz Elektroprivrede uvjeravaju kako ovo nisu aktivnosti koje vode privatizaciji.

Proces reorganizacije, razdvajanje distribucije od djelatnosti snabdijevanja i proizvodnje trebao bi dovesti do efikasnog poslovanja, navode u Elektroprivredi RS. Na ovaj potez prinuđeni su i zbog prilagođavanja regulativama Energetske zajednice.

“Imaćemo 5 distributivnih preduzeća i izdvojeno preduzeće koje će biti javni snabdjevač u Holdingu Elektroprivredi RS jer licencu za snabdijevanje gube elektrodistributivna preduzeća do 1.1.2020. Smanjenje broja radnika je neizbježan proces ali o tome će se voditi računa naročito kako bi se zaštitili oni koji doprinose poslovanju sistema ERS”, smatra Velibor Šipovac iz Direkcije za snabdijevanje električnom energijom.

Reorganizacija distributivnih preduzeća trebala bi biti okončana do 20. marta sljedeće godine. Već sada je poznato da će višak u ovoj fazi biti 600 radnika.

U Sistemu Elektroprivrede zaposleno je oko 9600 radnika. Posljednjih 12 godina zaposleno je 3000. Iz Sindikata poručuju da je potrebno sačuvati stručnjake i zadržati ih povećanjem platnih koeficijenata.