Magistralni i regionalni putevi na Sarajevsko-romanijskoj i gornjodrinskoj regiji su očišćeni i saobraćaj se odvija bez poteškoća, rekao je ehnički direktor u preduzeću “Romanijaputevi” Dragan Buloščić. Svi magistralni i regionalni putevi na području regije Birač su prohodni, ali je odvijanje saobraćaja otežano.

On je istakao da su, u skladu sa najavama meteorologa o jačim snježnim padavinama, ekipe ovog preduzeća cijelu noć provele na putevima kako bi se stvorili uslovi za normalno odvijanje saobraćaja.

Buloščić je naveo da je mehanizacija za održavanje i jutros na regionalnim putevima ove dvije regije.

Preduzeće “Romanijaputevi” sa sjedištem u Podromaniji kod Sokoca brine o održavanju više od 600 kilometara puteva u zimskom periodu na dvije regije u istočnom dijelu Srpske.

Na Sokocu je palo 20 centimetara novog snijega i 12 litara vodenog taloga u protekla 24 satra, a jutarnja temperatura je minus četiri stepena Celzijusova, prema podacima Hidrometeorološke stanice Sokolac.

Zvornik: Otežan saobraćaj

Svi magistralni i regionalni putevi na području regije Birač su prohodni, ali je odvijanje saobraćaja otežano, posebno na prevojima Han pogled i Crni vrh, te na dionicama puta Šekovići-Kaštelj i Milići-Skelani, saopšteno je danas iz preduzeća “Zvornikputevi”.

Na prevoju Han pogled temperatura vazduha iznosi minus četiri stepena Celzijusova, a visina snijega oko 30 centimetara, dok na kolovozu ima ugaženog snijega do jednog centimetra, bez leda.

Na regionalnom putu Šekovići-Kaštelj visina snijega iznosi 20 centimetara, a na magistralnom putu Zvornik-Tuzla preko Crnog vrha oko 15 centimetara.

Na dijelu regionalnog puta od Milića do Skelana, na granici sa Srbijom, visina snijega iznosi i do 20 centimetara, dok je kolovoz mokar.

Ekipe “Zvornikputeva” su na terenu i rade na raščišćavanju snijega i posipanju kolovoza.

Iz ovog preduzeća podsjećaju vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, iako je od 1. aprila zakonski prestala da važi ova obaveza.

Vozačima se sugeriše oprezna vožnja na svim dionicama, posebno u usjecima, zasjecima, te upozorava da su na putu mogući odroni.

Punktovi “Zvornikputeva” za održavanje magistralnih i regionalnih puteva u zimskim uslovima nalaze se na prevoju Han pogled, u Karakaju i Bratuncu.