U Republici Srpskoj je od 15. jula do danas u danima u kojima se obavljala vakcinacija prvu ili drugu dozu vakcine protiv kovida 19 primilo oko 64.250 građana, što u prosjeku čini nešto više od 4.280 građana dnevno, saopšteno je iz resornog ministarstva prema do sada dostavljenim podacima zdravstvenih ustanova Institutu za javno zdravstvo RS.

U ovom periodu ubrzane vakcinacije u Republici Srpskoj, prvom ili drugom dozom, najviše građana vakcinisano je u Domu zdravlja Banjaluka – oko 11.850, zatim u Domu zdravlja Bijeljina, gdje je vakcinu primilo oko 5.970 građana, te u Domu zdravlja Prijedor, gdje se vakcinisalo oko 5.350 ljudi.

U Domu zdravlja Gradiška vakcinisano je oko 4.440 građana, u Domu zdravlja Doboj vakcinu je primilo oko 3.410 građana, u Domu zdravlja u Laktašima vakcinisano je oko 3.010 građana, dok je u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske vakcinu primilo oko 2.980 građana.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić zadovoljan je dosadašnjim odzivom građana na masovnu vakcinaciju, ali podsjeća da je za borbu protiv virusa korona upravo u ovo vrijeme ključno da se postigne što veći obuhvat imunizacije, posebno kada dolaze novi sojevi virusa koji se mnogo brže šire od prethodnih.

“Imamo podatke da i u pojedinim zemljama okruženja i u Evropi dolazi do pogoršanja epidemiološke situacije izazvano delta sojem virusa, a među zaraženima su više mlađe osobe, koje uglavnom nisu ni vakcinisane”, rekao je Šeranić.

On je naveo da podaci iz istraživanja, kao i podaci iz zemalja koje imaju visok obuhvat vakcinacijom, govore da vakcinacija sa dvije doze značajno štiti da se osoba ne zarazi virusom korona.

“U manjem procentu se može desiti da se vakcinisana osoba zarazi, ali je efikasnost vakcina u sprečavanju težih oblika kovida 19 izuzetno visoka”, rekao je Šeranić.

On je podsjetio da Republika Srpska trenutno na raspolaganju ima dovoljno vakcina više proizvođača, da se ulažu svi kapaciteti u masovnu vakcinaciju, da su domovi zdravlja, u skladu sa planovima i rasporedima, organizovali vakcinaciju bez zakazivanja i pozivanja, te apeluje da građani ne oklijevaju sa vakcinacijom.

U saopštenju se navodi da je do sada u Republiku Srpsku ukupno isporučeno više od 965.000 doza vakcina, od čega je većina nabavljena sredstvima Republike Srpske.

Iz Ministartsva zdravlja i socijalne zaštite podsjećaju da domovi zdravlja širom Republike Srpske obavještavaju stanovništvo o rasporedima masovne vakcinacije protiv kovida 19 bez prethodnog zakazivanja, kao i o rasporedu revakcinacije za one koji su već primili prvu dozu neke od pet dostupnih vakcina protiv virusa korona.

U saopštenju se navodi da se stanovnici o mogućnostima za vakcinaciju mogu informisati i u zdravstvenim ustanovama koje sprovode proces imunizacije protiv virusa korona.

“Važno je i da zdravstvene ustanove i dalje imaju svakodnevnu proaktivnu ulogu u organizovanju vakcinacije i informisanju građana o procesu imunizacije”, naveli su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Iz Ministarstva su istakli da se istovremeno odvija i vakcinacija prioritetnih grupa građana po prijavama u domovima zdravlja i Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

U saopštenju se dodaje da je organizovana i vakcinacija u privrednim subjektima koju sprovode timovi Zavoda za medicinu rada i sporta Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u saradnji sa Unijom udruženja poslodavaca Republike Srpske i Privrednom komorom Republike Srpske.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske još jednom pozivaju građane da nastave sa dobrim odazivom na vakcinaciju protiv virusa korona i na taj način zaštite svoje zdravlje i doprinesu što sveobuhvatnijoj imunizaciji stanovništva.