Evropski strateški forum za istraživačke infrastrukture (ESFRI) donio je odluku o uključivanju RESILIENCE projekta u Plan puta za istraživačke infrastrukture za 2021. godinu (Research Infrastructure Roadmap 2021), što znači da će se RESILIENCE naći među strateškim prioritetima za razvoj istraživačkih infrastruktura u okviru Evropskog istraživačkog prostora, te da će aktivnosti u  okviru ovog projekta na razvoju istraživačke infrastrukture za religijske studije biti nastavljene.

Prva inicijativa za izgradnju istraživačke infrastrukture za religijske studije pokrenuta je još 2016. godine, što je u konačnici dovelo do pokretanja RESILIENCE projekta u septembru 2019. godine. Od tada su u okviru H2020 projekta RESILIENCE pokrenute aktivnosti na kreiranju održive evropske infrastrukture za religijske studije. Plan projekta i dosadašnji razvoj infrastrukture pozitivno su ocijenjeni na ESFRI forumu, čime je RESILIENCE uvršten među infrastrukture od strateškog značaja u okviru Evropskog istraživačkog prostora, saopćila je Služba za odnose s javnošću UNSA.

Karakteristično za dizajn ove infrastrukture je da uključuje fizički, kao i digitalni pristup znanju o religiji. Infrastruktura će na različite načine pružiti podršku istraživačima iz oblasti religijskih studija koji će između ostalog dobiti pristup mnogim resursima, ali i priliku za unapređenje digitalnih vještina, učešće u projektima, promoviranje istraživanja i istraživačkih rezultata, te izgradnju profesionalne mreže kontakata.

Uvrštavanjem u ESFRI Plan aktivnosti za 2021. godinu, omogućeno je dalje djelovanje 13 partnera konzorcija projekta pod vodstvom italijanskog istraživačkog instituta FSCIRE, što podrazumijeva razvoj pripremne faze za uspostavu infrastrukture, odnosno osiguranje finansijskih sredstava i raspodjelu zadataka među partnerima. Predviđeno je da  nova istraživačka infrastruktura pruža podršku korisnicima u periodu od najmanje 34 godine.

Ovim povodom, prorektor Univerziteta u Sarajevu Mirza Dautbašić, izjavio je da je za UNSA  važno da bude dio ovog projekta i da stručni doprinos kreiranju strateške istraživačke infrastrukture na evropskom nivou. Lokalna specifična iskustva, istraživački resursi i bogato bh. kulturno nasljeđe ovim će putem doprinijeti globalnim istraživanjima i razumijevanju religijskih pitanja.

Posebnu zahvalnost Univerzitet u Sarajevu želi uputiti Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine koje je već iskazalo snažnu podršku projektu RESILIENCE koji će imati poseban značaj za aktivnosti na izradi bh. nacionalne Mape puta za istraživački prostor ERA koje MCP BiH koordinira.

Projekt RESILIENCE započeo je u septembru 2019. i trajat će najmanje dvije godine. Finansiran je  iz programa Europske unije Horizont 2020 prema Sporazumu o dodjeli bespovratnih sredstava br. 871127. Horizont 2020 je europski program finansiranja za istraživanje i inovacije u Europi.

ESFRI je Europski strateški forum za istraživačke infrastrukture. To je strateški instrument za razvoj znanstvene integracije Europe i jačanje njezinog međunarodnog dosega, saopćeno je.