Povodom 90 godina života i 72 godine umjetničkog rada Mevludina Ekmečića, u Sarajevu je otvorena retrospektivna izložba slika i crteža. Respektabilni opus jednog od najstarijih bh. akademskih slikara, svrstan je u sam vrh likovnog stvaralaštva ovih prostora.

Retrospektivna izložba slika i crteža sa 67 umjetničkih eksponata, samo je mali dio iz bogatog stvaralačkog opusa Mevludina Ekmečića, sa kojim se publika, poslije Tuzle i Brčkog, sada ima priliku upoznati i u Sarajevu. Postavka dočarava svu osebujnu obdarenost i neiscrpnu stvaralačku energiju umjetnika i kulturnog radnika koji je obilježio likovnu scenu Bosne i Hercegovine.

“Izložba, osim tog likovnog opusa, slikarstva i crteža, nudi i katalog-monografiju koja obuhvata studijskim tekstovima to njegovo stvaralaštvo. Izložba dalje nudi putem info-panoa čitav niz informacija onih slika, životnih slika koje se ne daju prikazati klasičnom izložbom”, kazao je kustos izložbe Ibrahim Krzović.

Na svojim djelima, hrabro i uporno je bilježio sve što se u Bosni i oko nje dešavalo. Njegova Monografija Srebrenica, genocid nad Bošnjacima, 92-95. je crno-bijela hronika rata, sa 77 crteža i kratkih tekstova, ispisanih Mevludinovom rukom. Ovjekovječio je i iskasapljenu mladost na Tuzlanskoj kapiji. Izložba u Bošnjačkom institutu znak je zahvalnosti za njegov ogroman doprinos kreiranju respektabilne likovne zbirke.

“On je 15 godina bio saradnik koji je zaista intenzivno radio na prikupljanju umjetničkih slika, bio je savjetnik Adil-begov u domenu likovne umjetnosti , sistematizirao je tu zbirku i ona je zahvaljujući njemu najviše postala to što jeste”, ističe Amina Rizvanbegović-Đuvić, bivša direktorica Bošnjačkog instituta.

Mevludin Ekmečić svojim društvenim aktivizmom dao je veliki doprinos u osnivanju najvažnijih umjetničkih ustanova, kolonija i manifestacija koje su do danas aktivne. Izložba u Bošnjačkom institutu biće otvorena do 7. novembra.