Iako se dosta pričalo o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe,u praksi imamo malo konkretnih koraka i u zadnjih šest godina u zakonskom smislu se ništa posebno nije desilo , rekao je za BHT1 uživo Irfan Ribić,predsjednik udruženja „KanaBiH”.

U Evropi je korištenje kanabisa u medicinske svrhe legalizovano ili omogućeno u više od 20 zemalja, među kojima su Slovenija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija. U Sjevernoj Makedoniji, osim što je legalizovana upotreba u medicinske svrhe, kanabis se i uzgaja, a više od 30 proizvođača dobilo je dopuštenje za uzgoj.

Irfan Ribić,predsjednik udruženja „KanaBiH”, glumac iz Zavidovića sa sarajevskom adresom, još kao student Akademije scenskih umjetnosti obolio je od multiple skleroze. Godinama se bezuspješno liječio konvencionalnom medicinom, a danas radi i uživa u životu, kako kaže, zahvaljujući ulju kanabisa čija je upotreba u našoj zemlji ilegalna. Ribić je kroz Udruženje “KanaBiH” prije par godina pokrenuo inicijativu za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe u Bosni i Hercegovini, uz slogan „Bolje ilegalno živ, nego legalno mrtav“. Glavni cilj je promjena zakonske regulative u BiH.

O svojoj bolesti i izlječenju, Ribić kaže:

Prošlo je pet, šest godina od kada sam počeo da koristim ulje kanabisa. Ako mogu rezimirati te godine, rekao bih da nikada nisam osjetio nijedan problem, niti osjetio poteškoće, kaže Ribić.

Kada je riječ o sloganu, kaže da će on će ostati dok god pacijenti ne dobiju ono što im je potrebno, te da se tim sloganom vodi u cijeloj priči.

“Život svakog oboljelog čovjeka je isti. Sve što sam tražio jeste sloboda izbora u svemu tome. Ako sam sam sebi spasio život i prohodao, i ništa drugo i danas sam najfunkcionalniji. Mislim da samo to zavrjeđuje neku vrstu poštovanja . Ne tražim da ja liječim nekoga i time treba da se bavi struka. Ljudima treba omogućiti dodatni način liječenja, kaže Ribić i pita se zašto bismo mi bili pametniji od SAD, Holandije, Španije, Italije, koje su legalizirale upotrebu kanabisa u medicinske svrhe.

Ribić kaže kako je najvažnije razdvojiti upotrebu ulja kanabisa i onoga što se uzima na ulici:

Ono što sam ja uradio i što se na ulici uzima su potpuno različite stvari, i to je najvažnije razdvojiti. Kroz udruženje sam razgovarao sa mnogim ljudima, prvo preko društvenih mreža,a potom i preko udruženja želimo biti na usluzi onima kojima je pomoć prijeko potrebna, kaže Ribić, dodajući kako nisu zdravstvena ustanova.

Njegova želja je ,kako kaže, da ljudi dobiju prave i adekvatne informacije, te dodaje kako je u pitanju stvar izbora.

O tome dokle se stiglo u borbi za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe Ribić kaže kako se o tome dosta govorilo ,ali:

Dosta se i pričalo i radilo, a u praksi imamo malo konkretnih poteza i koraka. Od prije pet-šest godina u zakonskom smislu se ništa posebno nije desilo, osim što ja negdje u komunikaciji s ljudima objašnjavam o čemu se radi, kaže Ribić.

Kaže i kako je razgovarao sa brojnim predstavnicima vlasti, od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije i ministara na svim nivoima do državnih parlamentaraca.

“Bojim se da dok neko od funkcionera to ne shvati nećemo imati konkretne rezultate. Svi su za, niko se ne protivi, ali bojim se da to sve ide jako sporo”, kaže Ribić.

Smatra kako postoje dobri primjeri u našem susjedstvu, kada je riječ o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe, u Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, gdje postoji zakonska regulativa.

“Makedonija je u regionu to najbolje uradila i bio bih sretan kad bismo i mi slijedili taj put, poručuje Ribić.