Novi vršilac dužnosti direktora američkih obavještajnih službi Ričard Grenel mogao bi, prema federalnom zakonu, biti na funkciji samo nekoliko nedjelja, dok predsjednik Donald Tramp ne imenuje nekoga ko će trajno preuzeti funkciju.

Grenel neće biti stalni šef svih obavještajnih službi, već će vršiti tu dužnost dok predsjednik Tramp ne imenuje svog kandidata za direktora, prenio je preko Tvitera Njujork tajms.

Grenel može ostati na čelu svih obavještajnih službi samo oko tri sedmice, izuzev ukoliko Bijela kuća brzo ne nađe kandidata kojeg će ponuditi Senatu na potvrdu.

Grenel je na svom Tviter profilu potvrdio da su navodi o privremenom obavljanju nove funkcije istiniti, kao i da će Tramp uskoro objaviti ime kandidata, a da to neće biti on.Ljudi upoznati sa njegovim planom kažu da je Grenel pristao da funkciju obavlja samo određeno vrijeme.

Može ostati na poziciji direktora obavještajnih službi samo do 11. marta, osim ako predsjednik formalno ne imenuje nekog drugog za to mjesto, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Federalni zakon daje predsjedniku fleksibilnost da privremeno imenuje i odabere bilo koga za tu funkciju, dok njegov zvanični kandidat čeka potvrdu Senata.