Ministar unutarnjih poslova Italije Matteo Salvini je “bejbi Trump” koji koristi strah ljudi kako bi dobio glasove na izborima, izjavio je američki glumac Richard Gere u intervjuu objavljenom danas.

Gere (69), se nedavno sukobio sa Salvinijem oko Open Arms, broda istoimene humanitarne grupe s više od 100 migranata na palubi, kojem je uskraćen ulazak u Italiju.

“Vaš ministar unutarnjih poslova ima isti mentalitet kao predsjednik Trump. Zapravo, ja nazivam Salvinija “bejbi Trump”. On koristi isu radikalnu ignoranciju, eksploatira strah i mržnju”, izjavio je Gere za talijanske dnevne novine Corriere della Sera.

Gere se prije dva tjedna ukrcao na Open Arms kako bi unio hranu i ostale humanitarne potrepštine za migrante. Salvini je ironično zatražio od glumca da odvede migrante u Hollywood i primi ih “u jednoj od svojih vila”.

“Da vaš ministar unutarnjih poslova provede izvjesno vrijeme s tim ljudima, sasluša njihove priče, njihove obiteljske traume, on bi promjenio svoj stav”, izjavio je glumac u današnjem intervjuu.

Gere je kazao da bi se volio sastati sa Salvinijem jer je siguran da on nije takav kakvim se predstavlja u javnosti.

“On ima porodicu, djecu, roditelje. On, međutim, smatra politiku pretekstom za jačanje svog rejtinga u javnosti”, kazao je glumac, prenose mediji.

Salvini, koji je također zamjenik premijera, u kaotičnoj je političkoj situaciji nakon što je najavio da će oboriti talijansku vladu u nadi da će kapitalizirati svoju prednost u anketama javnosti kako bi pobijedio na prijevremenim izborima.

Njegov otuđeni koalicijski saveznik, pokret Pet zvijezda, pokušava osujetiti njegove planove formiranjem vlade s najvećom opozicijskom strankom, praktično izbacujući Salvinija s vlasti.