U Rudniku i termoelektrani (RITE) “Ugljevik” danas je svečano otvoreno postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u čiju je izgradnju investirano 85 miliona eura. Termoelektrana Ugljevik je realizacijom ovog projekta postala najčistija termoelekrana u Bosni i Hercegovini.

Vršilac dužnosti direktora RITE “Ugljevik” Čedomir Stojanović rekao je novinarima da je ovo istorijski dan za preduzeće, ali i čitavu regiju.

“To omogućava rad RITE u narednih 20 godina i ovom investicijom se otvaraju nove mogućnosti, prije svega, razvoja nekih novih privrednih grana i izgradnje fabrika”, istakao je Stojanović.

On je naglasio da su sva probna ispitivanja pokazala da je postrojenje za odsumporavanje dobro urađeno.

“Emisija sumpor dioksida sada je 150 kilograma, ranije je bila 18 tona, što govori da je RITE ‘Ugljevik’ sigurno ekološki najprisupačnija u regionu”, rekao je Stojanović i zahvalio svima koji su učestvovali u izgradnji ovog postrojenja.

On je dodao da su, zahvaljujući požrtvovanju svih zaposlenih u preduzeću, uspjeli da ostvare i prebace planove proizvodnje električne energije.

“Očekujemo da će za 10 odsto biti prebačen plan proizvodnje u ovoj godini koju ćemo, uprkos specifičnim uslovima i pandemiji virusa korona, završiti pozitivno”, naglasio je Stojanović.

Izvršni direktor preduzeća za proizvodnju električne energije Milutin Tasovac izjavio je da projekat odsumporavanja ima za proizvod gips koji može da se koristi u industriji za proizvodnju rigips ploča, za šta je zainteresovana kompanija iz Kine.

“Imamo već ovdje potpisano pismo namjere sa jednom kineskom firmom, koja je najveći proizvođač rigips ploča u svijetu, i oni imaju namjeru da to rade, određena im je lokacija gdje će da prave novu fabriku i da zaposle 80 radnika”, rekao je Tasovac.

Projekt menadžer za izgradnju postrojenja ispred RITE “Ugljevik” Zlatko Malović ukazao je na veoma dobro razumijevanje “Elektroprivrede Republike Srpke” i Uprave preduzeća tokom realizacije cijelog projekta.

“RITE ‘Ugljevik’ je dobar primjer profesionalnog ponašanja i ispunjavanja ugovornih obaveza sa vodećim autoritetima u Evropskoj zajednici i taj primjer treba slijediti”, zaključio je Malović.

Projekt menadžer ispred kompanije “Micubiši pauver” Takuro Ueda podsjetio je da je projekat finansiran sredstvima Vlade Japana, u saradnji sa Vladom Republike Srpske.

“Možete biti sigurni da je naša dokazana, najmodernija tehnologija odsumporavanja, primijenjena na ovom postrojenju u Ugljeviku”, poručio je Ueda i izrazio zadovoljstvo što je projekat uspješno završen.