Rješavanje otvorenih pitanja na Balkanu garant je njegovog dugoročnog ekonomskog razvoja i stabilnosti i preduslov dinamične integracije u EU, ocijenili su na sastanku u Briselu crnogorski premijer Duško Marković i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel.

Marković i Borel istakli su strateški značaj Balkana za EU, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Na sastanku sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, Marković je istakao da Crna Gora cijeni to što je Evropski parlament spreman da posmatra predstojeće izbore.

“Učinićemo sve da oni budu održani na bezbjedan način po zdravlje građana”, rekao je Marković.

Marković je u Briselu razgovarao i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, koji je pozdravio odluku Crne Gore da prihvati novu metodologiju pregovora.

Na sastanku je ocijenjeno da će investicioni plan za Balkan, koji EU priprema za jesen, imati veliki značaj u razvoju regiona i oporavku ekonomije od posljedica pandemije virusa korona.

Na sastanku Markovića sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom poručeno je da predstoji najizazovnija faza pregovora u kojoj Crna Gora mora dodatno da pojača reformske napore, a u tome može da računa na pomoć i podršku EU.