Istekao je rok u kojem je Tužilaštvo Kantona Sarajevo obavijestilo roditelje i udruženja koja se bore za prava osoba sa teškoćama u razvoju, da će završiti istragu u vezi sa slučajem zlostavljanja djece u Zavodu “Pazarić”. Apeliraju na Tužilaštvo da objavi rezultate istage, i podigne optužnice protiv odgovornih. Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo kažu kako je istraga u završnoj fazi i da će uskoro biti donesena tužiteljska odluka.

Roditelj djeteta sa poteškoćama u razvoju ima dva izbora u bh. sistemu: ili da dijete ide u specijaliziranu ustanovu, koja za završnicu ima zavod zatvorenog tipa, ili da se sam bori kako zna i umije. Aida Hrnjić je izabrala drugi način. U ime svih roditelja, apeluje na Tužilaštvo Kantona Sarajevo da što prije podigne optužnicu protiv osoba koje su odgovorne za ono što su prolazili štićenici u Zavodu “Pazarić”.

“Kao majka, kao građanin, neko ko plaća potez u ovoj zemlji molim Tužilaštvo da nam se hitno dostavi informacija je li optužnica napisana, je li u sudu, dokle smo došli s tim”, poručuje Hrnjić.

Jučer je istekao rok u kojem je Kantonalno tužilaštvo trebalo završiti istražne radnje u slučaju koji se tiče zlostavljanja štićenika u Zavodu. U dopisu, koji je poslat roditeljima i udruženjima, navedeno je da se istraga vodi protiv tri osobe, zbog osnovane sumnje da su počinile krivično djelo nesavjestan rad u službi.

“Ja bih ovom prilkom želio da upozorim da ovaj slučaj ne smije da završi u ladici i da bude predmet političkih igara, jer bi posljedice mogle biti mnogo veće za čitavo društvo”, upozorava Edo Čelebić iz Vijeća roditelja Zavoda “Mjedenica”.

Na upit BHT1 u vezi sa ovim predmetom, iz Tužilaštva Kantona Sarajevo je odgovoreno:

“Istraga je u završnoj fazi i uskoro će biti donesena tužilačka odluka.”

Zastupnica u Parlamentu Federacije BiH Sadina Ćudić, koja je objavila fotografije zlostavljanja djece, nakon čega je pokrenuta istraga, kaže da je vrijeme pandemije iskorišteno za zataškavanje slučaja i odmazdu onima koji su javno progovorili.

“Nažalost, mnogi iz ustanova su se potrudili da špekulišu o tome ko sarađuje sa tužilaštvom, nekim od njih je zabranjen pristup, rad sa štićenicima”, navodi Ćudić.

Roditelji i udruženja poručuju da će, sve dok su djeca u zavodima, problem postojati. Zbog toga su tzv. deinstitucionalizacija i reforme od ključnog značaja.

“Ja sam neko ko se bori za to da svi imamo jednaka prava tj.da mi imamo pravo da smislimo šta ćemo obući, imamo pravo na to šta ćemo danas jesti, pravo na slobodno kretanje. Borim se za to da svi koji su u zavodima okuse život u lokalnoj zajednici”, kaže Nejra Halilović, samozastupnica osoba s invaliditetom.

“Šta je to diskriminacija i šta je to potrebno da se uradi, mi to svi znamo, ali ne radimo. Još jednom apelujem kao i kolege da mi kao društvo smo odgovorni za reformu institucija i reformu deinstitucionalizacijskog procesa”, ističe Amar Pašić, samozastupnik Saveza “Sumero”.

Šta je urađeno na procesu deinstitucionalizacije i reforme ustanova poput Zavoda “Pazarić”, do trenutka montiranja ovog priloga, iz federalnog Ministarstva za socijalnu zaštitu odgovor nismo dobili. Roditelji kažu da su uspjeli spriječiti brojne nezakonitosti u vezi sa Pazarićem, poput namještanja konkursa, ali da preostaje još mnogo posla kako bi štićenici ustanova poput te imali tretman dostojan čovjeka.