Danas će biti održana tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja će biti posvećena stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, te ustanovama sličnog tipa iz federalne nadležnosti.

Srodne ustanove su zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin i Bakovići, Zavod za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo i Ustanova iz djelokruga socijalne zaštite Ljubuški.

Parlamentarna rasprava isključivo o ovoj problematici zakazana je nakon tvrdnji sada već bivšeg direktora te ustanove Redžepa Salića i zastupnice Sabine Ćudić o stanju u pazarićkom zavodu. Podsjećamo, Salić je 11. septembra u Federalnom parlamentu rekao da je, kao novoimenovani rukovodilac, zatekao loše uslove za štićenike Zavoda kao posljedicu nemara prethodne uprave, koju je optužio za lažiranje finansijskih izvještaja, čak i za malverzacije tipa trgovine kurbanima.

Dva mjeseca kasnije, Sabina Ćudić objavila je fotografije i snimak djece vezane za namještaj i radijatore.

Gost “Jutra za sve” bio je predsjednik Vijeća roditelja Zavoda “Mjedenica” Edo Čelebić, čiji će se članovi danas okupiti ispred parlamenta kako bi ukazali na loše stanje i u drugim ustanovama sličnog tipa. Čelebić je rekao da predstavnici roditelja još nisu dobili odgovor parlamenta na svoj zahtjev da se danas obrate zastupnicima.

“U svakom slučaju, bez obzira odobrili oni ili ne, a nadam se da ipak hoće, ako misle da će nekim neodobravanjem spriječiti da javnost sazna ono što mi imamo da kažemo na sjednici, to je apsolutno suludo. Mi ćemo naći način kako to da uradimo”, rekao je Čelebić.