Učenici bošnjačke nacionalnosti već mjesec dana ne pohađaju redovnu nastavu u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Liplju kod Zvornka zbog, kako kažu, diskriminacije kada je riječ o maternjem jeziku.

Roditelji ispisuju djecu iz škole zbog nemogućnosti prava na izučavanje bosanskog jezika.

Roditelj Husein Sačević

“Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” nam je poslao obavijest da se javimo na sastanak kod njega zbog nedolaska naše djece. Nije problem samo u ovoj školskoj godini, problem je nekih šest, sedam godina. Pokušavali smo to riješiti na nekom lokalnom nivou”, rekao je Sačević.

Sačević je naglasio da je problem opet nastao dolaskom novog direktora koji je izvršio prepravku matičnih knjiga i umjesto bosanski jezik, upisao jezik bošnjačkog naroda.

Ove godine su djeca dobila knjižice u kojima stoji prazan prostor ispred ocjene jezika koji su učili.

Roditelj Husein Sačević

“Knjižica kao knjižica, to mogu i ja popuniti. Važna je matična baza podataka učenika kojoj pristup imaju samo nastavnici”, dodao je Sačević.

On je dodao da je ovo politika koja uduzima prva djece zagarantovana svim evropskim i svjetskim konvencijama, te dodao da je korona virus uticao na političare koji nemaju nikako sluha za probleme sa kojima se suočavaju roditelji i učenici ove škole.