Britanska kraljica Elizabeta Druga danas će proslaviti 95 rođendan, ove godine na drugačiji način, prvi put bez supruga princa Filipa koji je nedavno preminuo, i drugu godinu zaredom bez tradicionalne vojne parade, koje neće biti zbog pandemije.

Izvori bliski kraljevskoj porodici rekli su za britanski Harpers Bazar da će kraljica rođendan obilježiti sa malim brojem članova porodice i da ove godine neće biti objavljen tradicionalni portret kraljevske porodice, budući da dani žalosti za princom Filipom traju do petka.

Princ Filip, za kojeg se kraljica udala 1947. godine, preminuo je 9. aprila u 100. godini, a sahranjen je u zamku Vindzor u subotu, 17. aprila.

Sa Londonskog tornja neće se oglasiti topovi, niti iz parka Hajd u Londonu, što je inače običaj za kraljičin rođendan.

Kanterberijski arhiepiskop Justin Welby i izjavio je da je prisustvovao sahrani princa Filipa i da “kraljica Elizabeta, kao i uvijek, više razmišlja o drugima nego o sebi”.

“Ona se ne ponaša kao najvažnija osoba u prostoriji, već kao neko ko više razmišlja o drugim ljudima nego o sebi. Ona je izuzetna osoba”, rekao je arhiepiskop Welby.

Zvanična, raskošnija proslava rođendana kraljice Elizabete Druge obično se održava u drugu subotu u junu.

Kraljica Elizabeta Druga rođena je 21. aprila 1926. godine u Londonu, a na tronu je od 1952.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson čestitao je kraljici rođendan na “Tviteru”, naglasivši da je “ponosan što je njen premijer”