Zbog sankcija Sjedinjenih Američkih Država, Iran je pretrpio štetu od najmanje 150 milijardi dolara, izjavio je iranski predsjednik Hasan Rohani.

Rohani se u Teheranu obratio učesnicima sjednice Savjeta za borbu protiv koronavirusa, a tom prilikom je komentarisao i kritike koje zbog loše ekonomske situacije u Iranu dobio i od predsjednika iranskog parlamenta Muhameda Bakira Kalibafa.

“Ako će se narod buniti zbog nestašice i problema, onda je Bijela kuća u Vašingtonu jedina prava adresa za to. Neka niko ne upućuje narod na pogrešne adrese zarad ostvarivanja političkih interesa”, poručio je Rohani.

Prema njegovim riječima, izvor svih problema u Iranu su cionisti, nazadni režimi u regiji i radikalno pristrasne politike nekih krugova u SAD-u.

On je posebno kritikovao šefa američke diplomacije Majka Pompea za kojeg je rekao da nije ministar spoljnih poslova, već “ministar kriminala SAD-a”.

“Amerikanci se ponose i hvale se neprijateljstvom i udarima na iranski narod. Iranski narod će slomiti Trampovu opsadu, baš kako je prije 40 godina slomio i Sadamovu opsadu”, rekao je Rohani.