Iranski predsjednik Hasan Rohani pozvao je evropske zemlje koje pokušavaju da spase Sporazum o nuklearnom programu Irana da se suprotstave pritisku Sjedinjenih Američkih Država.

On je rekao da bi Vašington trebalo da nadoknadi svoje istupanje iz Sporazuma.

“Nemamo problem u vezi sa razgovorima sa SAD, ali samo ako Vašington ispuni obaveze u okviru nuklearnog sporazuma i nadoknadi Teheranu povlačenje iz Sporazuma”, istakao je Rohani.

Upravni odbor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) usvojio je uz podršku Francuske, Njemačke i Italije rezoluciju kojom se Iran poziva da obezbijedi pristup dvjema lokacijama koje Agencija želi da posjeti, zbog navodne neprijavljene aktivnosti.

Kriza u vezi sa nuklearnim programom Irana nastavila se nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp 2018. godine jednostrano istupio iz sporazuma, koji su u julu 2015. godine potpisale SAD, Velika Britanija, Iran, Francuska, Njemačka, Rusija, Kina i EU.

SAD su nakon toga uvele sankcije Iranu.

Godinu dana nakon uvođenja sankcija, Iran je postepeno odstupao od obaveza iz Sporazuma, nastavio sa skladištenjem obogaćenog uranijuma i ponovo otvorio ranije zatvorena nuklearna postrojenja.