Na teniskom Otvorenom prvenstvu Francuske, koje u nedjelju počinje u Parizu, igračima će biti podijeljeno gotovo 4,2 miliona eura manje nego lani.

Najveći teniski turnir na zemljanim terenima zbog  korona krize snizio je nagradni fond na ukupno 38,41 milion eura, saopćili su organizatori Roland Garrosa, prenosi STA.
 
Na lanjskom Grand Slam turniru u Parizu teniserima i teniserkama je podijeljeno 42,66 miliona eura, dok su ove godine, zbog pandemije, organizatori izdvojili manje novca. 

Pobjednici u muškoj i ženskoj konkurenciji dobit će ček u iznosu po 1,6 miliona eura (lani su zaradili po 2,3 miliona), dok će oba finalista zaraditi po 850.000 eura (lani 1,18 miliona).

Zato su organizatori ove godine više mislili na igrače koji se ne plasiraju tako daleko. Poraženi u 1. kolu dobit će 30,34 posto više novca nego prošle godine.

Sva 64 gubitnika, koji će svoje nastupe završiti u Parizu u uvodnom kolu Roland Garrosa, dobit će po 60.000 eura, u ženskoj i muškoj konkurenciji.

Organizatori su ovo povećanje opravdali gubitkom zarada manje uspješnih igrača, koje je teško pogodila pandemija koronavirusa.