Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je da su sankcije koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) izrekle njegovoj zemlji u završnoj fazi i da se nada da će biti ukinute tokom njegovog mandata.

U obraćanju nakon sastanka Vlade u glavnom gradu Teheranu, Rouhani je govorio o tekućim pregovorima o nuklearnom sporazumu i sankcijama u Beču, glavnom gradu Austrije.

“U završnoj smo fazi sankcija. Znam koliko je ova riječ neefikasna. Moramo doći do tačke ukidanja sankcija. Nadamo se da će sankcije biti ukinute do kraja ove vlade”, kazao je.

Nuklearni sporazum, čiji zvanični naziv glasi Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA) potpisali su 2015. godine Iran, SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i EU.

Prema ovom sporazumu, Teheranu je dozvoljeno obogatiti uranij do najviše 3,67 posto, a svjetske sile su zauzvrat pristale odustati od ekonomskih sankcija protiv Irana.

Međutim, SAD su se tokom mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa jednostrano povukle iz sporazuma 2018. godine i ponovo uvele sankcije Iranu, što je ponukalo Teheran da prestane poštivati nuklearni sporazum.

Iran je u januaru objavio novi plan za daljnje povećanje obogaćivanja uranija kao protumjeru sankcijama koje je uvela Trumpova administracija.

Uprkos odluci SAD-a o povlačenju, Njemačka, Francuska i Velika Britanija su u više navrata izrazile predanost sporazumu i pozvale Teheran da u potpunosti poštuje nuklearni dogovor.