Predsjednik Irana Hassan Rouhani rekao je da bi građani trebali pažljivo pratiti mjere još najmanje pet mjeseci kako bi funkcionisao proces vakcinacije u borbi protiv nove vrste koronavirusa.

Navodeći da je dejstvo COVID-19, u posljednje vrijeme posebno povećano kod mlađih osoba, a to bi moglo izazvati velike probleme u budućnosti, Rouhani je kazao da javnost treba nastavi poštivati ​​poduzete mjere uprkos trendu smanjenja slučajeva.

Prema njegovim riječima, ulažu napore kako bi ovog mjeseca krenuli sa vakcinacijom širom zemlje.

“Moramo pažljivo nastaviti poštivati ​​zdravstvene protokole još najmanje pet ili šest mjeseci kako bi se realizovao proces vakcinacije”, rekao je Rouhani.

Navodeći da njegova zemlja radi na tri različite vakcine, Rouhani je izjavio da ulažu napore na pružanju stranih vakcina.

Rouhani je 19. januara rekao da će prva serija vakcina, koju je odobrilo Ministarstvo zdravstva, stići u zemlju sljedećih sedmica, a vakcinacija će započeti prema pripremljenom rasporedu.

Očekuje se da će vakcina Covax, koju je razvila Svjetska zdravstvena organizacija, u zemlju stići krajem marta ili u aprilu.