Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) napravili su “veliku grešku” zbog sklapanja sporazuma o normalizaciji odnosa sa Izraelom, rekao je iranski predsjednik Hassan Rouhani, osuđujući postupak koji je nazvao izdajom Emirata.

Sporazum između UAE i Izraela, čije je postizanje objavljeno u četvrtak, a za koji je američki predsjednik Donald Trump pomogao u posredovanju, smatra se da ima za cilj pojačati animozitet prema regionalnoj sili Iranu.

U televizijskom govoru Rouhani je upozorio UAE da ne dozvoli Izraelu da ima “podršku u regiji”, javio je Reuters.

“Bolje bi bilo da Emirati budu na oprezu. Učinili su veliku grešku, to je izdajnički čin. Nadamo se da će to shvatiti i da će odustati od tog pogrešnog puta”, rekao je Rouhani.

Rouhani je rekao da je dogovor usmjeren na osiguravanje da Trump pobijedi u drugom mandatu na američkim predsjedničkim izborima u novembru i osvrnuo se na činjenicu da je najavljen u Washingtonu.

Dodao je da Emirati smatraju da mogu garantovati sigurnost tako što će sarađivati s iranskim neprijateljima, ali Iran je “historijski bio zaštitnik svojih susjeda i garant za sigurnost Perzijskog zalieva”.