Prvi zdravstveni radnici iz Republike Srpske koji su izražili želju da se vakcinišu u Srbiji, počet će se procesom vakcinacije od sutra. Kako je rekao ministar zdravstva RS Alen Šeranić, sa Srbijom su dogovorili vakcinaciju 5.000 zdravstvenih radnika i uposlenika u ustanovama socijalne zaštite. U toku je i razvoj aplikacije za prijavu građana RS za vakcinaciju vakcinom Sputnjik V koja se očekuje u većim količinama do kraja februara.

Vakcinacija bh. građana u Srbiji vršit će se u Sremskoj Mitrovici i Loznici, a uskoro će to moći uraditi i u Šapcu. Za sad se prijavilo 2.150 zdravstvenih radnika, a Šeranić se nada da će se prijaviti i radnici ustanova za smještaj starijih osoba.

U međuvremenu vlasti u RS rade na razvoju aplikacije putem koje će se građani ovog bh. entiteta moći prijaviti za vakcinaciju kada stigne novi kontigent vakcine Sputnjik V. Prema riječima Branislava Zeljkovića, direktora Instituta za javno zdravstvo RS, aplikacija će biti u funkciji za 15-20 dana.

“Građani RS će se prijavljivati putem telefona i online aplikacije koju pokušavamo što brže razraditi. Prikupili smo određene informacije od ponuđača i sada nam je bitan i kapacitet call centra u smislu prijema dolaznih i odlaznih poziva. Za veću količinu vakcina koju očekujemo još čekamo informacije od dobavljača i blagovoremeno ćemo obavijestiit građane“, rekao je Zeljković.

Jučer je počela i vakcinacija zdravstvenih radnika Bolnice u Prijedoru. Tokom jučerašnjeg dana vakcinisano je 35 radnika što je pozdravljeno gromoglasnim aplauzom.