Maske na otvorenom od prije dva dana obavezne su i u Republici Srpskoj. Ko kontroliše provođenje ove mjere, šta kažu građani, a šta stručnjaci – provjerili smo u Bijeljini.

Štab za vanredne situacije Republike Srpske odlučio je da radi zaustavljanja trenda loše epidemiološke situacije bude uvedena mjera obaveznog nošenja zaštitnih maski i na otvorenom. Ta mjera na snazi je i u Bijeljini, a većina građana se pridržava novih pravila.

„Da vam budem iskren, evo momentalno sad nisam upotrijebio, inače kad ulazim negdje nosim, kad stavljaju svi, stavljam i ja, šta ću“;
„Kad skinem bacim, uzmem drugu. Svaki dan dolazim na terapiju i svaki dan uzmem drugu masku“;
„Malo mi smetaju zato što imam i slabo srce i astmu.“

Sprovođenje ove mjere kontrolišu službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, odakle je za BHRT rečeno da postupaju po Zaključku o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane koronavirusom od 20. oktobra. Kada je riječ o sankcijama, kazne za neodgovorne za kršenje mjera iznose od 100 do 300 KM.

Međutim, iako većina nosi masku, mnogo je onih koji je ne nose pravilno.

„Masku ne nosite preko nosa, zašto? – Evo sad sam baš mislio da stavim“;
„Zašto je ne nosite preko nosa? – Trebalo bi, ali eto. – Ne možete da dišete? – Malo teže dišem, pa kad negdje ulazim stavim malo.“

Epidemiolozi kažu da je najvažnije prekriti i nos i usta, te provjeriti da li maska dobro prijanja uz lice.

ZORAN DAKIĆ, epidemiolog

„Stavi se na lice, iza ušne školjke, onda ove krajnje ivice gornju i donju razvučete. Nakon toga prstima lagano pritiskate ovu elastičnu traku, metalnu ili plastičnu i onda je prilagodite konturama korijena nosa. Vi je skidate na isti način, palčevi iza ušnih školjki i, naravno, nađete kantu za otpatke i po preporuci operete ruke.“

Maske na otvorenom nisu obavezne za lica sa invaliditetom, koja ne mogu sama skinuti masku i sportiste tokom bavljenja fizičkom aktivnošću. Djeca starija od sedam godina moraju se pridržavati ove mjere.

„Papirna, ona mi nekako smeta da je stavim jer ne mogu da dišem, ali ova platnena mi je malo lakša i lako mi je kad je stavim na nos. – Zašto je važno nositi masku? – Zato što je korona, da se ne prenosi virus“, dobro je upućena naša mala sagovornica.

Osim nošenja maski na otvorenom, zabranjena su i privatna okupljanja više od deset osoba, a odlučeno je i da se ponovo uspostavi rad od kuće, gdje god je to moguće. Sve ove mjere biće na snazi do 16. novembra. Stručnjaci preporučuju da masku nosite pravilno, za koju god da se odlučite, bilo da je platnena, hirurška ili n95, koje više štite. U svakom slučaju važno je da se maska nosi na pravilan način, dakle da prekriva i nos i usta i da je ne dirate bez prijeke potrebe.