Stručno-operativni tim za specifične zadatke zaštite i spašavanja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske održao je danas u Banjaluci sastanak na kojem je razmatrana trenutna epidemiološka situacija i porast broja oboljelih u Republici Srpskoj.

Sastanku je prisustvovao ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS Alen Šeranić.

“Stručno-operativni tim kontinuirano prati stanje u zdravstvenom sistemu s aspekta jačanja kapaciteta COVID bolnica radi adekvatnog zbrinjavanja pacijenata”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Navodi se da su sve bolnice su snadbjevene s potrebnom zaštitnom i medicinskom opremom, laboratorije se kontinuirano snabdijevaju s potrebnom količinom testova, a rad bolnica je reorganizovan u korist jačanja kapaciteta COVID odjeljenja.

“Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS apeluje na provođenje mjera zaštite, koje su na snazi. Podsjećamo da su na snazi zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije, koji se tiču obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru i na otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra, a u skladu s uputstvom Instituta za javno zdravstvo RS. Upozoravamo da su u cilju sprečavanja širenja koronavirusa zabranjena i sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, što uključuje i okupljanja kao što su svadbe, sahrane i slična organizovana okupljanja”, stoji u saopštenju.

Podsjećaju da je na snazi i zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije po kojem su jedinice lokalne samouprave, odnosno gradski i opštinski krizni štabovi dužni da u slučaju pogoršane epidemiološke situacije na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere.