U Bosni i Hercegovini ne prestaju međusobne optužbe nosilaca različitih nivoa vlasti i prebacivanje odgovornosti o nabavci vakcine protiv koronavirusa. U borbi protiv pandemije, po svemu sudeći, mi se najvećim dijelom oslanjamo na savjest građana.

Nosioci vlasti na različitim nivoima još se nisu dogovorili čija odgovornost je proces vakcinacije, odnosno, ko kupuje i bira proizvod. Republika Srpska je, a razliku od Federacije, napravila korak naprijed, te za dio populacije nabavila ruski Sputnjik preko veletrgovca Krajina Grupa. Zabrinjavajuća je poruka premijera Federacije BiH.

FADIL NOVALIĆ, premijer Federacije BiH

„Mi da smo htjeli glumiti državu mi bismo vakcine nabavili u decembru, ali nema veze“.

Krajem januara iz Ambasade BiH u Ruskoj Federaciji dostavljena je u Ministarstvo spoljnjih poslova informacija o mogućnosti nabavke vakcine Sputnjik s razumnim rokom isporuke, ali ništa nije urađeno.

ŽELJKO SAMARDŽIJA, veleposlanik BiH u Ruskoj Federaciji

„Zašto ta info nije distribuirana, konkretno Ministarstvu zdravlja FBiH, ne znam. Infomacija je otišla na ruke ministrice Turković. Ja mislim da je i njoj sada žao zbog propuštene prilike, jer su Rusi bili izuzetno korektni“.

Iz Ministarstva spoljnih poslova BiH odbacili su optužbe da se ministrica Turković izdvaja po nediplomatskim izjavama i neblagovremenom reagovanju u pandemijskom periodu.

Sve ove informacije su odmah proslijeđene i Ministarstvu civilnih poslova BiH, odnosno ministrici Ankici Gudeljević.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA BiH

“Dakle,Ministarstvo vanjskih poslova, ministrica Turković i njeni saradnici, svoje obaveze su izvršavali na vrijeme, a za nabavku vakcina i odluke o nabavkama, upite i odgovornost treba adresirati institucijama u čijim nadležnostima je ova oblast. Apsolutno odbacujemo sve neosnovane i neutemeljene optužbe”.

Podatak da u BiH još nema sveobuhvatne vakcinacije, iako su prve vakcine u svijetu odobrene krajem prošle godine dovoljno govori o odgovornosti domaćih vlasti na svim nivoima, kaže advokat Ifet Feraget.

Građani Bosne i Hercegovine koje niko ništa i ne pita iz dana u dan slušaju različite odgovore i opravdanja zašto u našoj zemlji nema vakcina. Iste te građane svakim se danom poziva na poštovanje mjera i savjesnost. Nadležnima očigledno ništa ne znači što se među zemljama Evrope izdvajamo po crnim rekordima.