Sve osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj, čije će prostorije biti korištene kao biračka mjesta na dan lokalnih izbora u nedjelju, 15. novembra, izvodiće nastavu na daljinu od 16. do 20. novembra kako bi školske prostorije bile dezinfikovane, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da će u ovom periodu osnovne i srednje škole, kao i njihova područna odjeljenja, čije prostorije neće biti korištene kao biračka mjesta, organizovati vaspitno-obrazovni rad u školskim prostorijama, osim škola koje imaju saglasnost za izvođenje nastave na daljinu.

“O ovakvoj organizaciji nastave i obustavljanju rada u prostorijama navedenih osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj, te u Domu učenika Doboj, odlučeno je zbog potrebe dezinfekcije školskih prostorija nakon održavanja lokalnih izbora 15. novembra i radi zaštite zdravlja učenika i zaposlenih u tim ustanovama”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske navode da su škole dužne da u navedenom periodu organizuju nastavu na daljinu korištenjem sredstava elektronske komunikacije i u skladu sa njihovim mogućnostima i praksom.

U saopštenju se dodaje da će učenici osnovne škole nastavne časove moći pratiti i putem programa Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ – “Školski čas”, odnosno putem portala RTRS-a /rtrs.tv/.

Na portalu RTRS-a dostupan je raspored emitovanja časova prema razredima, a propuštene časove takođe je moguće pogledati putem ovog portala, kao i putem portala “E-nastava” /enastava.net/.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture napominju da je u svim osnovnim školama implementiran “e-dnevnik”, odnosno “ofis 365” platforma, putem koje će nastavnici imati mogućnost da komuniciraju sa učenicima i dijele potrebne materijale za uspješnu realizaciju časa na daljinu.

“Zbog toga je školama ostavljena mogućnost da na njima najprihvatljiviji i najkvalitetniji način, a u skladu sa mogućnostima učenika i njihovih nastavnika, organizuju nastavu na daljinu”, navode iz Ministarstva prosvjete i kulture.

Svim učenicima osnovnih i srednjih škola koji su ranije iskazali potrebu obezbjeđivanja interneta za nesmetano praćenja nastave na daljinu, Ministarstvo prosvjete i kulture u saradnji sa kompanijom “M:tel”, obezbijediće četiri gigabajta besplatnog mobilnog interneta od 16. do 22. novembra.

U saopštenju se dodaje da je Ministarstvo prosvjete i kulture organizovalo i onlajn obuke za korištenje “e-dnevnik” aplikacije i upotrebu “ofis 365” alata u nastavnom procesu i za nastavno i vannastavno osoblje škola, ali i za učenike, odnosno njihove roditelje, kako bi svi što lakše savladali upotrebu ovih digitalnih alata, te unaprijedili nastavne aktivnosti i interaktivnost na daljinu.

O terminima obuka, učenike, odnosno njihove roditelje, blagovremeno su obavijestile škole, a sve obuke, i za nastavnike i za učenike, snimljene su i dostupne takođe putem portala “E-nastava” /”Uputstva za nastavnike” i “Uputstva za učenike”/.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture dodaju da će dezinfekciju školskih prostorija od 16. do 20. novembra vršiti Republička uprava civilne zaštite.