Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana u petak i zatvorena za javnost. Na dnevnom redu će, po hitnom postupku, biti Prijedlog zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika i Prijedlog zakona o izmjenama Krivičnog zakona Republike Srpske.

Zakon o neprimjenjivanju posljednje odluke visokog predstavnika Valentina Incka na teritoriji Republike Srpske, mogao bi biti usvojen na posebnoj sjednici Narodne skupštine, iza zatvorenih vrata. U tri člana predloženog zakona propisano je i to da nadležni organi Republike Srpske, u ovom slučaju, neće sarađivati sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine, te da zakon stupa na snagu dan nakon objave u entitetskom Službenom glasniku.

“Ovim zakonom se borimo protiv nametanja odluka visokog predstavnika koji narušava demokratiju i ljudska prava u BiH. Ovaj zakon nije poziv na nasilje, niti na podrivanje Ustava BiH, niti ništa slično”, kaže Milan Petković, potpredsjednik Narodne skupštine RS.

Prijedlog izmjena entitetskog Krivičnog zakona, kako saznajemo, odnosi se na to da će svaka kvalifikacija Republike Srpske i srpskog naroda genocidnim nositi krivičnu odgovornost, što je u dijelu bh. javnosti već okarakterisano kršenjem slobode govora.

“Ako je to kršenje slobode govora, postavljam pitanje zašto zemlje članice EU, poput Slovenije i Hrvatske, u zakonima imaju inkriminaciju povreda ugleda tih zemalja ili naroda”, ističe Ivanka Marković, profesor krivičnog prava i poslanik u NSRS.

Posebna sjednica Parlamenta Republike Srpske, 20. po redu, ponudiće jasan odgovor odlazećem visokom predstavniku Međunarodne zajednice u BiH da su politički subjekti iz ovog entiteta jedinstveni i odlučni da ne prihvataju pravno nasilje, rekao je predsjednik Narodne skupštine, podsjećajući da odbacuju i zvaničnu saradnju s Inckovim nasljednikom Šmitom.

“Zvaničnih sastanaka sa novim visokim predstavnikom nema. Nezvanično? Pa, sretnete se u kafani, ne možete izbjeći”, kaže Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS.

Predstavnici parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj su saglasni da im je potrebno jedinstvo i institucionalni odgovor međunarodnoj zajednici, ali napominju da aktuelni trenutak niko ne smije da koristi za lične interese i samoinicijativno donosi ozbiljne odluke.

“Predlažem da od ovog trenutka imamo princip uvijek – prvo dogovor, pa odgovor”, kaže Perica Bundalo, šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS.

Jedinstven, odlučan i institucionalni odgovor odlazećem visokom predstavniku iz Republike Srpske za stručnu javnost u ovom dijelu Bosne i Hercegovine je očekivan.

“To je bio potez koji je javnost očekivala. Ko god bi uradio suprotno sam sebe bi odstranio i bio bi kažnjen na izborima. Oni su tu da zastupaju interes naroda. Interes naroda je da se povuku adekvatni politički potezi i da se sačuva dostojanstvo i integritet i RS i Srba”, naglašava Vojislav Savić, politikolog.

Stupanje na snagu Odluke Valentina Incka koja je glasno odjeknula, a kojom se zabranjuje i kažnjava poricanje genocida i veličanje osuđenih za ratne zločine, vremenski se poklapa sa zvaničnim završetkom njegovog mandata, i stupanje na dužnost novog visokog predstavnika Kristijana Šmita.