Zatvaranje škola u Republici Srpskoj, a potom i odluka o vraćanju učenika u klupe od ponedjeljka, podigla je na noge roditelje, ali i prosvjetne radnike. Iz resornog ministarstva tvrde – sve odluke su donesene u saradnji sa relevantnim institucijama. Nastavnici i učitelji iz pojedinih škola uputili su apele ministarstvu i zatražili da se ozbiljnije posvete organizovanju nastave.

Za prosvjetne radnike 2020. je godina brojnih izazova. Pored onlajn nastave, od početka nove školske godine, suočeni su sa novim modelom rada, gdje za dvostruko manje vremena pokušavaju pružiti isti nivo znanja i kvalitet predavanja.

Ipak, bilo kakva nastava u školama bolja je od zatvaranja škola i izvođenja nastave putem interneta, jedinstven je stav prosvjetara.

Za nastavnike i učitelje novi model rada nekada znači i 16-časovno radno vrijeme, jer ih, nakon održanih časova, očekuje gotovo cjelodnevno komuniciranje s roditeljima.

Prosvjetari su kritike uputili i sindikatu. Iz škole „Desanka Maksimović“ iz Zvornika, nedavno su se i pisanim putem obratili Ministarstvu prosvjete Republike Srpske.

U Sindikatu kažu da već mjesecima traže ozbiljan razgovor sa resornim ministrom. Dragan Gnjatić je pozvao ministarku Nataliju Trivić da u razumnom roku zakaže pregovore na kojima će ponuditi rješenja.

Da li će zbog pogoršanja epidemiološke situacije nadležni ponovo zatvoriti škole trenutno je pitanje bez odgovora. Bez obzira na sve izazove sa kojima se susreću, poput podijeljenih odjeljenja i skraćenih časova, prosvjetari su kategorični – onlajn nastava za njih nije opcija.

I dok prosvjetari tvrde da je onlajn nastava neutemeljena i neopravdana jer đaci mogu pohađati vannastavne aktivnosti poput treninga i škola stranih jezika, roditelji u Bijeljini najavljuju proteste i potpisivanje peticija ukoliko se đaci ne vrate u školske klupe.