Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u narednom periodu intenzivno će suzbijati, sprečavati i otkrivati krivična djela krijumčarenja lica, te pojačati prisustvo i rad na terenu, posebno na mjestima gdje se ilegalni migranti najčešće kreću i okupljaju.

Na današnjoj onlajn sjednici Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srpske zaključeno je da će biti nastavljena realizacija ranije usvojenih zaključaka tog tijela i Vlade RS.

“Pripadnici MUP-a će i dalje da preduzimaju sve zakonom propisane mjere i radnje s ciljem zaštite lične i imovinske bezbjednosti svih građana i očuvanja povoljnog stanja bezbjednosti, uz poštovanje principa humanosti prema migrantima”, zaključeno je na sjednici.

Na ovoj sjednici analizirano je stanje u oblasti ilegalnih migracija, te naglašeno da će, u skladu sa potpisanim sporazumom, službenici MUP-a RS nastaviti da pružaju pomoć Graničnoj policiji BiH u zaštiti istočne granice od ulaska ilegalnih migranata.

Sjednici Koordinacionog tijela prisustvovali su predstavnici MUP-a, republičkog Sekretarijata za raseljena lica i migracije, Ministarstva uprave i lokalne samouprave, Republičke uprave civilne zaštite i Crvenog krsta RS.