Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske poziva sve privredne subjekte koji su povećali plate radnicima u periodu januar-jun da od danas podnesu zahtjev za dodjelu podsticaja za povećanje plate radnika za četvrti obračunski period.

Iz Ministartva privrede i preduzetništva su naveli da se zahtjev podnosi putem aplikacija “e podsticaj” koja se nalazi na internet stranici ovog ministarstva, a biće aktivna do 30. avgusta kada ističe rok od 60 dana za podnošenje zahtjeva.

Nakon što aplikacija automatski potvrdi da je zahtjev ispravno popunjen i uspješno elektronski dostavljen, privredni subjekt štampa, potpisuje i ovjerava dio zahtjeva koji se odnosi na opšte podatke, te ga dostavlja Ministarstvu privrede i preduzetništva u pisanoj formi, navodi se u saopštenju.

Napomenuto je da zahtjev u pisanoj formi sadrži bar-kod koji se dodjeljuje nakon uspješne elektronske dostave, a smatra se podnesenim kada se Ministarstvu dostavi odštampani dio zahtjeva sa bar-kodom.

Kako iz Ministarstva dodaju, privredni subjekti mogu ostvariti pravo na podsticaj već po osnovu jednog povećanja plate koje su izvršili u nekom od prethodnih obračunskih perioda.

“U skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske, privredni subjekti ostvaruju pravo na podsticaj za povećanje plata u dva obračunska perioda, od kojih jedan traje od 1. januara do 30. juna, a drugi od 1. jula do 31. decembra u jednoj kalendarskoj godini”, podsjećaju iz Ministarstva privrede i preduzetništva.

Iz ovog ministarstva su istakli da je po ovom osnovu privrednim subjektima do sada isplaćeno oko 13 miliona KM.