Republika Srpska je preuzela medicinsku opremu koju je Srbija donirala ovom bh. entitetu.

Istovaru i preuzimanju medicinske opreme prisustvovao je i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Šeranić je istakao da će vrijedna donacija Srbije u medicinskoj opremi, koja sadrži kliničke i mobilne respiratore, dodatno pomoći u radu bolnica u RS.

“Respiratore ćemo shodno planu daljeg jačanja kapaciteta bolnica rasporediti prema kapacitetima ovih ustanova i njihovim potrebama, kao i u zavisnosti od broja pacijenata”, rekao je Šeranić.

On je zahvalio Srbiji, njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću, Vladi i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru na značajnoj i svrsishodnoj donaciji, koja će, kako je rekao, ubrzo biti upućena zdravstvenim ustanovama u RS.

“Cilj je da pomognemo bolnicama, a prije svega pacijentima koji imaju potrebu za ovakvom pomoći kada je riječ o mehaničkoj ventilaciji pri liječenju od virusa korona”, istakao je Šeranić.

Kako je rekao, u bolnicama uvijek ima potrebe za korištenje respiratora, jer oni imaju brojne funkcije u liječenju, te je osposobljeno osoblje koje će sa njima raditi.

“Posljednjih mjeseci smo obavili i obavljamo kontinuirane edukacije u tom smislu. Nadam se da nećemo doći u situaciju da će nam na tom planu trebati više opreme, kadra i kapaciteta. Zato radimo preventivne mjere koje se tiču suzbijanja širenja virusa u zajednici”, naveo je Šeranić.

Prema njegovim riječima, nadležne institucije razmišljaju o angažovanju kadra iz privatnog zdravstvenog sektora kada je riječ o liječenju oboljelih od Kovid-19.

Preuzimanje opreme je obavljeno u centralnom skladištu Robnih rezervi Republike Srpske u banjalučkom naselju Vrbanja, a riječ je o 30 kliničkih i pet transportnih respiratora, kao i drugoj medicinskoj opremi.

Preuzimanju je prisustvovao i direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku uručio 30 kliničkih i pet transportnih respiratora, kao i drugu medicinsku opremu za RS.