Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske produžio je do 2. novembra sve preventivne mjere koje imaju za cilj sprečavanja širenja virusa korona.

Sa ovim zaključkom, koji je donesen na današnjoj sjednici Štaba, svoje akte dužne su da usklade jedinice lokalne samouprave, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

“U slučaju pogoršane epidemiološke situacije lokalne zajednice dužne su da na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim zaključkom i o tome obavijeste Republički štab za vanredne situacije”, dodaje se u saopštenju.

Štab je prihvatio Informaciju o potrebi raspodjele prehrambenih namirnica, odnosno ulja, šećera i brašna, koje se nalaze u skladištu Crvenog krsta RS.

Namirnice će biti podijeljene domovima učenika i studentskim domovima, humanitarnim udruženjima, gradskim, opštinskim organizacijama i javnim kuhinjama Crvenog krsta RS.

S obzirom na to da je preporukama Instituta za javno zdravstvo navedeno da je potrebno pratiti, pored ostalih simptoma, i tjelesnu temperaturu učenika i radnika u vaspitno-obrazovnim ustanovama, Štab je odobrio da Institut isporuči Ministarstvu prosvjete i kulture beskontaktne toplomjere, koje ima na raspolaganju, stoji u saopštenju.